El sabor de la terra

Mossegar una fruita acabada de collir al camp és un dels majors plaers alimentaris dels quals podem gaudir. Quina paradoxa, donada la gran quantitat d’horta que ens envolta, que sovint sucumbim a la falsa comoditat de comprar menjar processat al supermercat.

El sabor de la terra

Godella acull cada dissabte un mercat de venda directa amb productes ecològics i de proximitat

REDACCIÓ – Núria Garcia
FOTOGRAFIA – Maria Arbiol

Mossegar una fruita acabada de collir al camp és un dels majors plaers alimentaris dels quals podem gaudir. Quina paradoxa, donada la gran quantitat d’horta que ens envolta, que sovint sucumbim a la falsa comoditat de comprar menjar processat al supermercat.

Hui en dia, però, tenim com accedir a les millors fruites, verdures i hortalisses gràcies a l’impuls de l’agroecologia, una tendència relativament moderna que es basa en l’aplicació dels principis de l’ecologia al disseny, el desenvolupament i la gestió de sistemes agrícoles sostenibles. Només hem de descobrir on i quan es comercialitzen aquestos productes i abastir els nostres rebosts mirant cap a la sostenibilitat, tant la del medi ambient com la del mateix ésser humà.

Amb aquesta finalitat ens hem acostat a Godella, on cada dissabte de matí tenim la possibilitat d’adquirir productes ecològics i de proximitat a través del Mercat de Venda Directa. S’ubica des de fa 7 anys en la plaça de l’Ermita, en un agradable carreró on els venedors coneixen a una gran part de la clientela. Són compradors i compradores constants, un públic consolidat i compromés que acudeix amb cabassets i borses reutilitzables a pels productes amb què cuinaran durant tota la setmana.

Susanna Ferrando està al capdavant d’una de les parades. És una de les venedores més veteranes del mercat i porta exercint de llauradora des de fa 10 anys. “Comencí amb mig camp i ara en tinc 10, i a més de la parada en este mercat tinc una botiga en Godella i un espai web on atenem encàrrecs per a tota la península”, explica la productora.

Ferrando ens detalla part de la seua filosofia, que es resumeix en què la millor forma de defensar l’horta “és treballar-la mitjançant pràctiques sostenibles, perquè siga un espai productiu i no només un museu per on passejar”. Així, aposta pel canvi de model agroalimentari amb l’objecte d’apropar els consumidors i els productes deixant de banda les cadenes de treball i el capitalisme agrari que encara impera.
A més de fruites i verdures, en el Mercat de Venda Directa de Godella podem trobar productes elaborats ecològics com melmelades, patés i iogurts, cosmètica natural, forn i un viver de plantes, entre moltes altres parades.