Gastronomia i cultura, maridatge perfecte al Bencuit

La Fira Bencuit de Foios avança enguany la celebració al mes de juny per a donar a conéixer la gastronomia del poble de cara a l’estiu. Entre la programació destaca el showcooking d’una de les xefs més influents del panorama culinari valencià, Mª José Martínez, del Restaurant Lienzo

Gastronomia i cultura, maridatge perfecte al Bencuit

REDACCIÓ – Amparo Sánchez
La Fira Bencuit de Foios avança enguany la celebració al mes de juny per a donar a conéixer la gastronomia del poble de cara a l’estiu. Entre la programació destaca el showcooking d’una de les xefs més influents del panorama culinari valencià, Mª José Martínez, del Restaurant Lienzo.

Tosta de pa d’alga, tàrtar de bonítol marinat amb kimchi, tocs de poma, guacamole i maduixes de peix volador, del Celler de Jadelu, i laminat cruixent amb esponjós de xocolata blanc i negre, del Bar Musical, són les tapes que van marcar la diferència en la passada edició de la fira gastronòmica Bencuit de Foios, que torna en este 2018 per a celebrar la que serà la seua tercera edició. Enguany la principal novetat de la cita gastronòmica és el seu canvi de dates, ja que avança la seua celebració. D’esta manera del 15 al 17 de juny el Passeig de la Cultura, més conegut com l’Albereda, s’omplirà novament de sabor i cultura gràcies a les més de vint tapes que elaboraran els establiments participants. Una explosió gastronòmica per al gaudi dels paladars que es combinarà amb la celebració de la Fira Comercial i Agrícola de Foios.

Tal com destaquen des de l’àrea de Cultura de la localitat, l’objectiu del canvi és donar la benvinguda a l’estiu, alhora que els assistents puguen conéixer tota l’oferta gastronòmica existent en el municipi i de la qual podran disfrutar durant el període estival. De nou, en la seua tercera edició, els establiments participants oferiran a les persones assistents dues tapes de lliure elaboració, que podran ser consumides per 2’5 euros cada una amb beguda inclosa. A més, els restauradors optaran a diferents premis que seran atorgats per un jurat i per votació popular.

Malgrat ser una fira jove, en les edicions passades ha tingut una bona resposta per part dels veïns i veïnes del municipi i aquells de fora que han decidit acostar-se. Reconeixen que la proposta s’adapta bé al públic en tractar-se d’una convocatòria singular que busca ser una referència de l’Horta Nord. Enguany obrirà les seues portes el divendres 15 de 20 a 23 hores; el dissabte a partir de les 20 hores; i el diumenge a les 12 hores, coincidint amb la jornada de cloenda, encara que a la vesprada aquells que ho desitgen encara podran degustar les tapes partir de les 19.30 hores.

ACTIVITATS PARAL·LELES

El Bencuit coincidix amb la celebració de la Fira Comercial i Agrícola de Foios. Junt amb el que oferixen ambdues fires, hi haurà un programa d’activitats paral·leles, de caràcter gratuït, que completen el vessant gastronòmic i cultural d’un cap de setmana d’entreteniment en este municipi de la comarca. A nivell gastronòmic, no sols es podran assaborir els productes del nostre entorn gràcies a les tapes, sinó que s’ha programat un taller de maridatge d’olis, un tast de cervesa tradicional i un showcooking que permetrà conéixer la forma de treballar i alguns dels plats d’una de les xefs més influents del panorama culinari valencià, M. José Martínez, del Restaurant Lienzo.

En el vessant cultural, les persones que acudisquen a Bencuit podran gaudir de representacions teatrals gratuïtes per a tots els públics. La primera de les propostes tindrà lloc el dia 15, a partir de les 23 hores, de la mà d’Spasmo Teatre de Salamanca, amb la seua actuació d’humor gestual “Galerías tonterías” que es durà a terme en el teatre de la Casa de la Cultura. Per al dissabte 16 de juny també s’ha programat animació musical i de carrer amb la proposta “Con las manos en la masa”, mentre que a les 18.30 hores, en el teatre, el públic familiar podrà gaudir de la posada en escena de “El Secret de la Xocolata”. L’últim dia de Bencuit serà el torn, a partir de les 12.30 hores, de la companyia Maduixa Teatre que amb el seu espectacle familiar “Pop´s Corn”, un concert musical per a tota la família, farà moure el cos a tots els presents.

D’altra banda, el dissabte es realitzarà un passeig amb bici per l’Horta que donarà començament en el municipi per a concloure en l’Alqueria de la Bota, en Roca Cuiper, on es realitzarà una visita i degustació. Junt amb açò, els xiquets i les xiquetes tindran l’oportunitat de conéixer els amagatalls d’un forn gràcies als dos tallers de pastisseria tradicional que es realitzaran en el Forn Vell i el Forn Mónica de Foios.

María José Martínez, del Restaurant Lienzo, és una de les xefs més influents del panorama culinari valencià. En 2016 va ser finalista del premi Cuiner Revelació de Madrid Fusió, on aconseguia ser la guanyadora absoluta en una votació popular en xarxes socials. A més, en este 2018, l’establiment que regenta en la capital del Túria ha estat reconegut amb un Sol Repsol, després de tres anys al capdavant de la seua pròpia cuina. I no és res estrany el seu bon fer en el menjar després d’haver-se format, entre altres, en el restaurant “El Poblet” de València, de Quique Dacosta. El diumenge 17 de juny a les 11 i les 12 hores durà a terme un showcooking que ens permetrà conéixer alguns dels seus millors plats.