Activar les curiositats

Cada dia som més conscients de la necessitat d’actuar per a conservar el planeta i contribuir-hi amb la nostra manera de viure. Com més va més, “pensar globalment i actuar localment” és un adagi que ens cal practicar. “No podem limitar-nos a parlar de sostenibilitat només uns dies a l’any, ens n’oblidem i a l’any que ve més.

Activar les curiositats

La Setmana Inquieta de Vinalesa

REDACCIÓ – Eduard Ramírez
FOTOGRAFIA – Ajuntament de Vinalesa

Cada dia som més conscients de la necessitat d’actuar per a conservar el planeta i contribuir-hi amb la nostra manera de viure. Com més va més, “pensar globalment i actuar localment” és un adagi que ens cal practicar. “No podem limitar-nos a parlar de sostenibilitat només uns dies a l’any, ens n’oblidem i a l’any que ve més. Ha de ser un treball constant, el medi ambient ens afecta tots els dies. Cal traslladar la crisi climàtica que ja estem vivint al dia a dia de les persones, és a dir, la sostenibilitat ha d’impregnar-ho tot a l’hora de comprar, menjar o moure’s. Eixe és el repte, no hi ha alternativa”, afirma Xesco Martínez, tècnic de medi ambient i responsable de programar des de fa cinc anys la Setmana Inquieta de Vinalesa.

Aquesta iniciativa va nàixer en 2015 per a tractar temes de caràcter científic i ambiental. L’ajuntament pretenia concentrar en pocs dies activitats molt diverses, i segons el Diccionari Normatiu Valencià, la inquietud està relacionada amb la preocupació per problemes ètics, morals i intel·lectuals, amb la disposició a conéixer o mamprendre coses noves. “És una setmana frenètica. De fet, al llarg d’aquests cinc anys hem organitzat des d’observacions astronòmiques, xarrades disteses sobre neurociència o etiquetatge alimentari a presentacions de llibres i tallers infantils. Així mateix, han tingut cabuda rutes ornitològiques, un geocaching per l’horta o projeccions de documentals a la fresca. Activitats per a públic de totes les edats”, detalla Martínez.

Víctor Martínez Puchol, regidor de Sostenibilitat, destaca haver aconseguit que siga una cita consolidada en el calendari local, gràcies en part a la gran capacitat de comunicació de les persones convidades. “Enguany la Dra. Anna Lluch va encoratjar més de 200 persones en l’acte més multitudinari que hem tingut”, diu, però per Vinalesa han desfilat altres divulgadors de primer nivell com Joan Carles Fortea (meteoròleg), Lola Raigón (enginyera agrònoma), Antonio Torres (exentrenador d’astronautes), Juan Antonio Raga (zoòleg), i Ferran Latorre (alpinista). Xesco Martínez rebla que han comptat amb “persones apassionades de la seua feina que comparteixen els seus coneixements amb molt d’entusiasme. Any rere any la resposta del públic va a més. El poble ja sap que al mes de maig o juny és la setmana de la ciència i del medi ambient. Ens agrada que les associacions formen part de la Setmana Inquieta, bé siga organitzant alguna activitat amb nosaltres o participant molt activament en les activitats plantejades”.

Busquem temàtiques que desperten la curiositat de la gent i que donen respostes, però com diu Albert Einstein, el més important és no deixar de fer-se preguntes

L’organització de l’oferta anual parteix d’un treball de pluja d’idees que a poc a poc pren forma en el departament municipal de medi ambient. Martínez comenta com l’experiència els ha ajudat a millorar la tasca tècnica, doncs “amb els anys hem detectat quins són els assumptes que interessen més als vinalesins i vinalesines, de forma que hem anat adaptant els continguts. Busquem temàtiques que sobretot desperten la curiositat de la gent i donen respostes, però com diu Albert Einstein, ‘el més important és no deixar de fer-se preguntes’”. A més de les conferències i les activitats pràctiques dirigides a les escoles, han oferit tallers d’agrocompostatge, han tingut la nit de les rates penades, han acollit en Vinalesa pollets d’òliba, han conscienciat sobre el valor de mantindre l’horta i sobre el control natural de plagues… De la diversitat que estimula les curiositats n’han fet bandera. “La Setmana Inquieta és una finestra fantàstica per a apropar al poble la biodiversitat que ens envolta o què fan els científics. És important que la societat sàpiga que hi ha gent que es dedica a investigar els efectes sobre la salut de la contaminació lumínica o que treballa perquè els ninots de les falles siguen d’uns materials menys tòxics. Estem parlant de gent que des de diversos àmbits ens ajuda a millorar la nostra qualitat de vida”, completa Martínez.

Altres propostes a l’Horta Nord

En la mateixa línia de Vinalesa han sorgit els darrers anys convocatòries semblants, com ara “Rocafort en Verd”, “Dinàmica” en Albalat dels Sorells, “Setciències” de Meliana o les activitats de l’Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot, que recentment ha publicat la revista “Medi ambient i sostenibilitat”. Són alguns exemples de la consciència que guanyem sobre la nostra responsabilitat cap a un planeta que no té recanvi, i que ens marca les condicions de vida equilibrada. Les iniciatives locals faciliten l’extensió de la consciència ambiental, que contribueix a fer saó del canvi de mentalitat imprescindible.