Acaronada per la Reial Séquia de Montcada i custodiada per la Creu del Molí (eixa que ja va pintar Ignacio Pinazo el 1900), es presenta l’horta de Godella, un paisatge de minifundis enreixat per camins que conviden al passeig.
El rebost solidari
REDACCIÓ – Maria José Martínez
FOTOGRAFIA – Alamida
Acaronada per la Reial Séquia de Montcada i custodiada per la Creu del Molí (eixa que ja va pintar Ignacio Pinazo el 1900), es presenta l’horta de Godella, un paisatge de minifundis enreixat per camins que conviden al passeig. Un espai que forma part del dia a dia del poble, quotidià i accessible, que s’enfronta, però, a les mateixes dificultats de tota l’horta valenciana: falta de relleu generacional, escassa rendibilitat de les produccions i el repte de la protecció de l’espai. Des de l’Ajuntament de Godella s’estan duent a terme iniciatives per a valorar els productes de proximitat i garantir els models productius sostenibles, per tal de generar cadenes de valor més justes, que donen alé als productors locals i fomenten un consum més conscient i responsable.
Una d’aquestes accions va ser la posada en marxa, fa ara dos anys, de les cistelles agroecològiques solidàries. “Des de l’Ajuntament encarreguem mensualment a dos proveïdors locals vint cistelles amb productes de la nostra horta i les entreguem a les famílies més necessitades del poble, seleccionades pels Serveis Socials”, explica Carles Francés, regidor d’Agricultura. “És una manera d’ajudar tant als nostres productors i productores com a les famílies que més suport necessiten”, conta.
Per la sobirania alimentària
Els dos proveïdors locals són l’Associació Agrodinamo (un centre d’inserció sociolaboral de joves a través de l’agricultura ecològica en el context de l’horta de Godella) i Camí de l’Horta, un projecte ecofeminista llançat fa quinze anys per Susanna Ferrando i Empar Martínez que conjumina la producció agroecològica pròpia amb la venda directa i la comercialització a través del seu web, amb la qual arriben a tota la comarca. Hui és dilluns i Maria Pastor, l’encarregada de la botiga, està atrafegada col·locant amb mim tot el gènere, que inclou verdura i fruita de producció pròpia i amb varietats locals (moltes d’elles recuperades, com l’albergínia blanca), però també alimentació a l’engròs, conserves, llets vegetals i inclús productes de neteja i higiene. Aquesta setmana entregaran les cistelles del mes. “És una sensació molt satisfactòria, perquè les famílies ho valoren de debò i són productes que haurien d’estar a l’abast de tot el món”, assegura. “És una iniciativa que posa en pràctica el concepte de sobirania alimentària, el dret a l’accés a una alimentació saludable i ecològica”, explica Su-sanna.
Camí de l’Horta és un dels participants en altra activitat impulsada des de la regidoria d’Agricultura: el mercat de venda directa que s’organitza cada dissabte en la Plaça de l’Ermita. “Ja fa onze anys que el celebrem i, de fet, som pioners en la comarca”, assegura el regidor d’Agricultura. L’objectiu a curt termini és dinamitzar-lo amb activitats relacionades amb l’alimentació i la producció ecològica, com tallers de cuina amb fruita i verdura de temporada, xarrades o fires de productes. “Ara tenim programat un taller de cuina de tardor i un altre infantil de decoració de carabasses”, afirma Maria Pastor. “És una acció que demostra que des de les administracions públiques es pot fer molt per a defensar un tipus de consum de proximitat, ecològic i sostenible”, assegura Su-sanna Ferrando.
Educant en agroecologia
Amb els horts socials en plena activitat, l’Ajuntament es planteja ara altre projecte immediat: posar en marxa una gran parcel·la d’horts escolars on puguen participar tots els centres educatius del poble, gràcies a una cessió al Consistori per part d’un particular. Una iniciativa que es podria completar amb la visita i revitalització del Museu Etnològic, ubicat en la Torreta dels Boïl. “Cal educar els xiquets i xiquetes per a transmetre’ls consciència i formació, i evitar així l’abandonament del camp”, assegura Carles Francés.
Un futur, el de l’horta, que es preveu complex, però sobre el qual planegen idees. “Es podria crear un parc agrari, com el que funciona fa anys en el Baix Llobregat, perquè tots els municipis de la zona compartiren recursos per a protegir l’horta i al llaurador, i inclús crear una marca que fera valdre el producte de proximitat”, explica el regidor d’Agricultura. Projectes i accions amb un objectiu en comú: valorar l’horta com el nostre gran rebost, de qualitat, per a tots i totes, i que necessita reconeixement i suport col·lectiu. Perquè eixa vista des del Molí de Godella continue intacta, i a l’hora efervescent, per molt de temps.

