L’envejable biblioteca escolar de Bonrepòs i Mirambell

Llum, prestatgeries plenes de llibres i un sofà per a llegir. La biblioteca escolar del col·legi públic Mare de Déu del Pilar convida l’alumnat a acaronar les paraules a través de la imaginació i submergir-se en la lectura dins d’un espai envejable, tant pel que fa a la dotació del mobiliari com pel programa d’innovació educativa que el centre de-senvolupa.

L’envejable biblioteca escolar de Bonrepòs i Mirambell

REDACCIÓ – Núria Garcia
FOTOGRAFIA – CEIP Mare de Déu del Pilar

Llum, prestatgeries plenes de llibres i un sofà per a llegir. La biblioteca escolar del col·legi públic Mare de Déu del Pilar convida l’alumnat a acaronar les paraules a través de la imaginació i submergir-se en la lectura dins d’un espai envejable, tant pel que fa a la dotació del mobiliari com pel programa d’innovació educativa que el centre de-senvolupa.

El seu director, Manel Gandul, explica que es tracta d’una de les millors biblioteques, “no tant pel fons bibliogràfic de què disposem, sinó per la forma i qualitat dels préstecs que es realitzen”. El Pla Lector que bascula sobre la biblioteca suposa la visita setmanal de totes les aules de l’escola, així com la implicació directa dels familiars dels xiquets i xiquetes, que també tenen llibres a la seua disposició.

“L’hàbit lector és un dels principals eixos vertebradors del col·legi, i les múltiples activitats de foment que organitzem al llarg del curs s’han vist reforçades amb la remodelació que férem de la biblioteca fa un parell d’anys”, matissa Gandul. Ho fa amb els ulls brillants, amb els records amuntegats, ja que la inversió amb què es va modernitzar l’espai lector va procedir de la donació que va realitzar la família de Pilar Vicente, l’anterior directora de l’escola que va morir en un accident d’avió l’any 2015.

A més d’un complet equipament de prestatgeries, taules i cadires, la biblioteca compta amb un sofà de lectura en un ampli espai diàfan on es realitzen activitats d’animació lectora. Sobre les parets d’eixa zona hi ha un gran mural que l’escola va dissenyar amb la imatge de Pilar Vicente en un preciós paisatge costaner d’Astúries, on a ella li encantava viatjar. Manel Gandul va ser el cap d’estudis fins que Pilar Vicente va deixar l’escola l’any 2012 i ha continuat implantant valors educacionals basats en la convivència, el respecte, la companyonia i la tolerància.

El CEIP Mare de Déu del Pilar compta amb 420 alumnes d’infantil i primària de Bonrepòs i Mirambell i de Cases de Bàrcena, però també hi ha xiquets i xiquetes procedents de Tavernes Blanques, Foios i Almàssera. “Intentem transmetre un aprenentatge basat en l’evolució natural dels menuts. En infantil s’implanten dinàmiques de joc i a poc a poc anem instaurant un ensenyament més acadèmic”, detalla el director, que explica que, així i tot, en els cursos de primària “seguim aplicant metodologies basades en l’experiència, com ara les matemàtiques vivencials en les quals l’alumnat ha de manipular figures en activitats que promouen una mirada alternativa a l’aprenentatge tradicional”.

«Les activitats de foment que organitzem al llarg del curs s’han vist reforçades amb la remodelació de la biblioteca»

Un altre fonament de l’escola és l’aprenentatge cooperatiu, que implica una estructura d’interrelació entre iguals on cadascú ha d’assumir un paper preestablert i desenvolupar-lo amb decisions autònomes però comptant amb les aportacions que hi poden fer la resta de companys. En este aspecte, hi té relació el projecte pioner de mediació per a la resolució de conflictes i el desenvolupament del pati coeducatiu, amb propostes de diversió que van més enllà de jugar amb la pilota.

‘Quin fàstic de plàstic’

Enguany, el lema de l’escola és ‘Quin fàstic de plàstic’. A partir d’este fil conductor es desenvoluparan diferents activitats relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat per tal de conscienciar les famílies del poble de la necessitat de limitar i fins i tot erradicar l’ús d’este material tan nociu. L’any passat la campanya va resultar un èxit, centrada en l’ús de la bicicleta per a la realització de trajectes curts. El director exposa que l’Ajuntament “va col·locar un aparcabicicletes a la porta de l’escola i molts xiquets i xiquetes durant este curs continuen utilitzant-lo”.

També destaca el programa de salut per tal d’afavorir el consum de fruita i verdures. Tanmateix, en el servei de menjador prima el producte de proximitat, de temporada i d’elaboració pròpia. “Fa uns anys adquirírem un forn de convecció per a evitar els refregits dels aliments”, ens conta Manel.

Pel que fa a les infraestructures, Manel Gandul lamenta la tardança en l’execució del Pla Edificant. “La comunitat educativa porta des del 2005 demanant l’ampliació del col·legi i cada vegada la necessitat és més urgent. Hem perdut l’aula d’audiovisuals i tenim tres barracons. Sabem que el projecte està aprovat i que anirà endavant, però la realitat és que encara no s’ha materialitzat”, expressa el director.

Homenatge a Pilar Vicente

Pilar Vicente Sebastián (1960-2015), mestra compromesa i valenta, va prendre possessió de la seua plaça en educació infantil a Bonrepòs i Mirambell en setembre de 1991. La iniciació al plaer de la lectura i l’escriptura va ser un eix fonamental de la seua tasca docent. En l’any 2005 va optar a la direcció del centre on es varen implementar moltes millores pedagògiques i de convivència (el primer impuls al servei de mediació, la recuperació del pla d’acció tutorial, la gestió dels recursos de forma ordenada…). En l’any 2010 va impulsar i encapçalar la celebració de la Trobada d’Escoles en Valencià a Bonrepòs i Mirambell, així com la participació de l’escola pública en el Premi Sambori.

El 24 de març de 2015 va perdre la vida en l’avió estrellat als Alps. La seua memòria perviu en la biblioteca escolar del CEIP Mare de Déu del Pilar, remodelada amb els fons que la seua família va destinar al col·legi. Va ser inaugurada el 24 de març del 2018 en un sentit homenatge que la comunitat educativa va realitzar en memòria de Pilar Vicente.