El poble per a la infància

Rutes segures i accessibles per a anar a escola, parcs amb usos adaptats perquè totes les persones els puguen gaudir, millors instal·lacions esportives… Són exemples de propostes fetes els últims anys per xiquets i adolescents de la Pobla de Farnals, amb l’objectiu que l’Ajuntament les posara en pràctica en el seu municipi.

El poble per a la infància

REDACCIÓ – Jorge Pérez Baeza
FOTOGRAFIA – Ajuntament de la Pobla de Farnals
La Pobla de Farnals renova el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància per part d’UNICEF, on els menors participen amb propostes per a constuir un municipi millor.

Rutes segures i accessibles per a anar a escola, parcs amb usos adaptats perquè totes les persones els puguen gaudir, millors instal·lacions esportives… Són exemples de propostes fetes els últims anys per xiquets i adolescents de la Pobla de Farnals, amb l’objectiu que l’Ajuntament les posara en pràctica en el seu municipi. La seua veu i la seua opinió compten dins d’un pla de llarg recorregut per a incloure les seues aportacions en totes les àrees municipals, com a part activa de la societat.

Aquesta tasca ha fet que UNICEF haja renovat enguany el seu reconeixement de la Pobla de Farnals com a Ciutat Amiga de la Infància, el programa al qual el municipi es va adherir el 2018 per ser un poble pensat per a la joventut i, fonamentalment, construït amb la seua participació.

Gestió municipal compromesa

Maika Gil, tècnica d’infància i joventut de l’Ajuntament, explica que aquest títol “significa que la gestió municipal està compromesa amb els drets de la infància i feta des d’una perspectiva que els inclou en totes les àrees de gestió”. En aquest sentit, des de la creació en 2017 del Consell d’Infància i Adolescència de la Pobla de Farnals, dins del Pla d’Infància i Adolescència Municipal, la localitat ha implementat accions de participació per a escoltar l’opinió del seu veïnat més jove, format per més de 1.500 persones (un 17% de la població total del municipi) per a pendre decisions sobre el seu entorn.

Una de les últimes accions ha sigut la participació de l’alumnat de primària del CEIP Cervantes en una consulta per a incloure les seues idees dins del pròxim Pla Urbà d’Acció Municipal.

“La perspectiva de la infància és molt integradora. Naixen propostes sobre generar espais segurs, millorar els parcs, l’enllumenat, diversificar l’oferta lúdica des d’una perspectiva integradora amb persones amb diversitat funcional… També sobre la gestió mediambiental, perquè hi haja papereres per a classificar residus; o sobre el trànsit, per a poder anar a escola o a l’Institut en bici o patinet”, comenta la tècnica.

La Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF té com a objectiu promoure, junt amb els Ajuntaments, que el benestar de la infància i la participació infantil i adolescent estiguen en el centre de les polítiques locals, amb la finalitat que aquest grup puga exercir els seus drets i aconseguir el seu ple desenvolupament. “El programa proporciona una metodologia perquè els ajuntaments adapten una política d’infància transversal, de la mateixa manera que es pot tindre de mediambient o d’altres”, explica Marlene Perkins, coordinadora d’UNICEF Comunitat Valenciana.

Política de joventut

Una eina de treball mitjançant la qual UNICEF acompanya els municipis i els assessora en la seua política de joventut, amb el protagonisme dels menors. “Una de les coses més enriquidores és que la seua veu s’escolte. Expressar la seua opinió sobre el seu poble és una novetat per a ells”, destaca Perkins. “Les seues reflexions són habitualment sobre espais públics: els falten llocs verds, per a vianants, segurs per a tot tipus de persones… O que les festes tinguen en compte les coses que els abelleixen”, afig la coordinadora d’UNICEF.

Actualment, al País Valencià hi ha 22 municipis reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància per UNICEF, dos dels quals són de l’Horta Nord: la Pobla de Farnals i Rafelbunyol. Formar part d’aquesta xarxa implica que les localitats han implementat la seua estratègia d’infància amb avanços per a fer realitat els seus drets, en un procés de millora contínua. “Una de les coses a valorar és que els municipis s’ajuden coordinadament, participen en espais comuns per a compartir experiències i transmetre bones pràctiques, cosa que a més fa vertebrar el nostre territori”, apunta Perkins.

La Pobla de Farnals acull entre final de maig i principi de juny la trobada de Ciutats Amigues de la Infància, amb la participació de 12 municipis, en la qual els xiquets organitzen activitats sota una temàtica ciutadana amb l’objectiu de traslladar el seu missatge a la societat.