Miradors de l’Horta

Molta és la importància que se li dona a l’alimentació, i no és per a menys. Som el que mengem i en el Carraixet tenim la sort de comptar amb una de les hortes periurbanes més grans de tota Europa, que suposa tindre al nostre abast fruites i verdures de temporada, cultivades amb afecte per totes aquelles persones que fan del camp el seu estil de vida.

Miradors de l’Horta

El futur de l’alimentació protagonitza la tercera edició del festival

REDACCIÓ – Susana Martín
FOTOGRAFIA – Turisme Carraixet

Molta és la importància que se li dona a l’alimentació, i no és per a menys. Som el que mengem i en el Carraixet tenim la sort de comptar amb una de les hortes periurbanes més grans de tota Europa, que suposa tindre al nostre abast fruites i verdures de temporada, cultivades amb afecte per totes aquelles persones que fan del camp el seu estil de vida. Un estil de vida que contagia, que enganxa, que enamora i que és el centre de la base de la nostra alimentació.

Turisme Carraixet té un fort compromís amb el paisatge inigualable que ens envolta i, per tant, el producte que ix d’ell, fent que l’alimentació siga un dels punts més importants que el caracteritza. Per això, en la seua tercera edició del festival Miradors de l’Horta, l’alimentació i el seu futur és la protagonista.

Aquest festival que conjuga horta i disseny pretén conscienciar a visitants i població local de la importància de mantindre l’horta, posar-la en el centre i donar-li el valor que es mereix, ja que, sense ella, perdríem la nostra essència, les nostres arrels i el nostre estil de vida. Així, s’incita a reflexionar sobre l’actual model de producció i consum d’aliments. Totes les obres giren al voltant d’aquest late motive i també les xarrades i la resta d’activitats organitzades durant les tres setmanes del festival.

Les obres estan dissenyades per a formar part d’un circuit entre els municipis que integren la marca turística: Alfara del Patriarca, Almàssera, Albalat dels Sorells, Bonrepòs i Mirambell, Foios, Meliana i Vinalesa. Els estudis seleccionats per a dur a terme les obres de 2022 són: Badallar, Borealis, Elsa Yranzo Food Design, el Premi Nacional de Disseny 2020, Pepe Gimeno, al costat de Lebrer i l’alumnat del Grau Mitjà de Tècnic en Producció Agroecològica, Resto, La Cuarta Piel i estudiants de la Universitat Politècnica de València.

L’accés a les instal·lacions és lliure i gratuït. I s’ofereixen rutes guiades amb bicicleta durant els dissabtes i diumenges, en horari de matí i vesprada, prèvia inscripció al web, www.turismecarraixet.com.

Durant els matins del 24 i 25 de setembre, 1, 2, 8 i 9 d’octubre hi haurà xarrades baix el lema “Matins a l’Horta: Xarrades que alimenten la ment”. Es tracta d’uns col·loquis professionals, on s’uneixen experiència, innovació, gastronomia i horta. Totes les xarrades es desenvolupen en el Museu de l’Horta d’Almàssera. Durant aquestes jornades també comptem amb música en directe i degustació de producte per part dels establiments que formen part del club gastronòmic Tastem l’Horta. A més, es podrà gaudir d’una exposició de realitat augmentada en la mateixa ubicació, i podrà interactuar-se amb l’obra d’Elsa Yranzo, emplaçada en el mateix museu.

“Vivim una temporada de canvi decisiva per al futur de la humanitat. La nostra labor com a festival és promoure la reflexió i l’intercanvi d’idees que afavorisquen aqueixa transició al ritme del planeta, en general, i de la nostra horta, en particular. Volem involucrar a tota la ciutadania en això. Per això, hem preparat un programa tan ampli en activitats totalment gratuïtes”, afirma Noelia Rigoberto, tècnica de turisme i directora de Miradors de l’Horta.

Aquest esdeveniment únic i singular que se celebra des de 2019 s’emmarca en dues fites destacades de la ciutat com són la València Disseny Week, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), i el World Design Street Festival, organitzat per València Capital Mundial del Disseny 2022.

Any rere any el festival va agafant pes, i amb això la filosofia de Turisme Carraixet. Som horta, producte de temporada, venda de proximitat i de tracte directe amb el veïnat. Aquestes característiques pròpies que marquen la nostra identitat, que enganxen, que enamoren i que fan que cada vegada més persones vulguen compartir l’estil de vida del Carraixet.