RocaTICs, una mirada crítica i social de les noves tecnologies

Youtube és el canal principal per a la creació i la difusió de contingut per als joves. A l’Horta Nord hi ha una bona mostra de creadors que fan arribar el seu missatge a racons de tot el món. Youtubers que ens parlen de música, manga o discursos amb compromís social.

RocaTICs

Una mirada crítica i social de les noves tecnologies

REDACCIÓ – Jorge Pérez

Interpretar la invasió tecnològica contemporània que afecta els joves, obrir un debat social pedagògic sobre aquest fenomen, així com fer visible l’ús del valencià en la xarxa seran els principals objectius de RocaTICs, una jornada pionera en l’Horta Nord dedicada a joves, youtubers i Internet que se celebrarà el pròxim 22 de setembre en Rocafort. La iniciativa, que naix des de la unitat de Promoció Lingüística de l’ajuntament, s’adreçarà a joves, docents, pares i mares, als quals se’ls oferiran les eines necessàries per a conviure i aprofitar l’abast de les noves tecnologies.

Per al públic juvenil, la jornada planteja una escola de youtubers amb un taller per a aprendre a escriure guions, editar vídeos i actuar enfront de la càmera; una oportunitat per a dominar les tècniques bàsiques i reforçar el talent autodidacta. Així mateix, també hi haurà una mostra de youtubers valencians alternatius, que publiquen un contingut compromés amb la justícia social i informació de denúncia que també dóna veu a les minories desfavorides.

“No s’està reflexionant socialment sobre la bretxa digital entre els que han nascut en l’era analògica i els que no”, explica Carles López, organitzador de la trobada, especialista en comunicació multimèdia. López comenta que el món youtuber sembla menysvalorat pels adults i aquesta és una manera d’establir vincles de comprensió intergeneracionals. “Donem una visió útil, dels que estan usant Youtube i Internet per a tractar de llançar un missatge positiu. Existeixen booktubers, youtubers de divulgació científica, de temes de gènere, LGTBI, youtubers personals amb implicació social… Tenen un públic més reduït i necessiten suport institucional”, conclou.

Des de la perspectiva familiar, es presentarà el projecte Consum Academy, amb material didàctic per a fer entendre als joves de la importància d’un ús responsable de les noves tecnologies. En una altra sessió, s’abordarà el paper de la tecnologia com a eina docent en els centres escolars, amb la participació de docents i alumnes; i un taller sobre privadesa, control parental i seguretat en Internet.