Paraules al vent

Les antigues històries, les velles paraules que han anat conformant-nos a la vora del foc o en els braços exultants de les nostres mares són el mapa sonor de l’espècie. L’ésser humà no ha deixat mai de voler xifrar el temps, les vides, els fets i els imaginaris, i els llibres són una memòria externa i silenciosa que ens recull generació rere generació.

Paraules al vent

REDACCIÓ – Ivan Brull
FOTOGRAFIA – Fundació FULL
Vinalesa celebrarà el pròxim 17 d’abril el certamen escolar de lectura en veu alta, organitzat per la Fundació Full mitjançant el programa ‘De Viva Veu’

Les antigues històries, les velles paraules que han anat conformant-nos a la vora del foc o en els braços exultants de les nostres mares són el mapa sonor de l’espècie. L’ésser humà no ha deixat mai de voler xifrar el temps, les vides, els fets i els imaginaris, i els llibres són una memòria externa i silenciosa que ens recull generació rere generació. Dir-los de viva veu és també convocar-nos a ser de nou el que fórem, el que som encara, i el que serem demà amb l’horitzó que s’eixampla i que ens transporta mentre llegim un llibre.

Des de fa quatre anys, la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), mitjançant el projecte ‘De Viva Veu’, organitza el Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta, una iniciativa lloable pels seus propòsits que està destinada a créixer tal com demostren les dades de participació. Enguany hi formen part vint-i-un ajuntaments de tot el País Valencià (gairebé el doble dels pobles participants en la tercera edició) i serà la primera vegada que Vinalesa s’hi sume. A més, el certamen també se celebrarà o ja s’ha celebrat en altres pobles de la comarca de l’Horta Nord: Rafelbunyol (1 de març), Foios (22 de març) i Museros (3 de maig). Tanmateix, des de la Fundació FULL també es recolzen encontres lectors en altres localitats de la comarca, com ara Rocafort. Són trobades que tenen els mateixos propòsits de difusió de la cultura i de promoció dels hàbits lectors tot i que no formen part de l’estructura del certamen.

A Vinalesa, la trobada tindrà lloc a l’Espai Cultural La Nau ‘Julio Martínez Blat’ el dia 17 d’abril, amb el suport de la Regidoria d’Educació i Cultura del municipi. Tal com ens conta el regidor del departament, Ferran Pardo, hi participarà l’alumnat de primària i secundària dels dos col·legis de la localitat: el Santa Joaquina de Vedruna i el CEIP José Blat Gimeno.

El certamen es desenvolupa en tres fases ben diferenciades. Abans de la trobada, ja s’ha triat en cada centre escolar quins són els representants que intervindran. Després de la celebració de l’esdeveniment a Vinalesa, les persones guanyadores tindran una nova cita amb la resta de finalistes dels pobles de tota la geografia valenciana. Aquest acte tindrà lloc a València, a les darreries de maig, i serà obert al públic. Estaran presents diferents escriptors i escriptores, així com representants del sector del llibre, i un jurat especialitzat decidirà els premiats de cada categoria en funció de l’edat dels lectors.

Amb aquestes trobades, l’alumnat i el públic es retroben amb textos de la nostra narrativa. La lectura en veu alta, tot sovint relegada injustament com una espècie d’anacronisme educatiu, es configura com una nova oportunitat per a posar la literatura en el primer pla dels nostres pobles i a peu de carrer. Una ocasió que no ha de passar desapercebuda per als ajuntaments de la nostra comarca, el suport dels quals és fonamental perquè les escoles puguen participar en aquesta cita anual.

Més enllà dels beneficis evidents que proporciona la lectura en veu alta i que podem trobar ací i allà, l’oportunitat que tenim ara a l’abast és del tot prometedora. L’acte comunicatiu, actualitzat en la veu dels nostres fills, dels nostres alumnes, del futur compartit, sempre serà un element bàsic en la construcció d’una societat més habitable i lúcida. I més encara avui dia, amb la tecnologia hipnòtica i obsessiva pidolant més i més temps impersonal per tal de generar beneficis empresarials.

Segles enrere, els vells joglars recitaven els versos dels trobadors. La paraula, els poemes, les històries i les projeccions d’aquella cultura, que ja començava a ser la nostra, convocaven un públic desitjós d’un art que va arribar a conformar tota la poesia occidental posterior. El proper mes d’abril, el jove veïnat de Vinalesa farà reviure l’oralitat essencial de l’art de la literatura. Una perspectiva sense dubte seductora que ens aproparà a l’univers dels llibres, destinats a fer-se veu ara i adés per sempre, però que també ens deixarà les veus joves del poble bategant entre els assistents, com una sort de confiança on s’inverteixen els estereotips antics de l’avi i el net vora la llar. Ara parlen els joves. Ara parla el futur. I el futur és això: tenir paraula.