El mosaic de Meliana que decora el món

El mosaic Nolla de Meliana és testimoni del desenvolupament industrial del segle XIX i ha marcat la vida de generacions de veïnes i veïns. A més d’estar present en monuments històrics de València i d’altres ciutats del món, aquest mosaic forma part de la vida quotidiana del poble i decora moltes vivendes gràcies al treball dels mosaiquers, una ocupació abans habitual en moltes famílies de Meliana.

El mosaic de Meliana que decora el món

REDACCIÓ – Jorge Pérez
FOTOGRAFIA – Ajuntament de Meliana

El mosaic Nolla de Meliana és testimoni del desenvolupament industrial del segle XIX i ha marcat la vida de generacions de veïnes i veïns. A més d’estar present en monuments històrics de València i d’altres ciutats del món, aquest mosaic forma part de la vida quotidiana del poble i decora moltes vivendes gràcies al treball dels mosaiquers, una ocupació abans habitual en moltes famílies de Meliana.

Ara, el programa de recuperació històrica i social d’aquest mosaic ha estat premiat en la darrera edició dels European Heritage Days Stories, uns guardons organitzats per la Comissió Europea i el Consell d’Europa que donen suport a iniciatives de promoció patrimonial que beneficien les comunitats locals. Hi han participat 80 projectes i un dels 10 finalistes ha sigut el de Meliana, vinculat també a la rehabilitació del palauet de Nolla i a la seua pròxima obertura al públic.

El programa ‘Mosaic Nolla, un patrimoni a preservar’, dirigit pel CIDCeN (Centre de Recerca i Difusió de la Ceràmica Nolla) amb la col•laboració de l’Ajuntament de Meliana i ARAE Patrimonio y Restauración, reuneix els últims mesos una sèrie d’activitats per a promoure aquest patrimoni singular. A més a més, cadascuna d’elles està vinculada a personalitats històriques relacionades amb la fàbrica de mosaics i el Palauet Nolla, lloc on es mostraven els productes als clients.

Al novembre, els bars i restaurants del poble van crear la seua tapa Nolla, inspirada en el mosaic, amb productes de proximitat. D’aquesta manera també es va recordar la figura del poeta valencià Teodor Llorente, d’estil costumista descriptiu dels usos populars.

De gener a febrer, es va realitzar a través de Twitter el concurs de microrelats ‘#NollaStories’, sota la temàtica del palauet i el mosaic. El certamen va servir per a promoure el llegat de Blasco Ibáñez, visitant habitual del palauet. També al febrer, van tindre lloc al palauet de Nolla diversos tallers escolars per a treballar la història, el color i la geometria dels mosaics. En aquest cas, l’activitat va donar a conéixer la família Romanov, dinastia russa enamorada dels mosaics Nolla.

Un altre moment especial va ser la recent trobada de mosaiquers d’ahir i de hui, de jubilats i d’ocupats que encara treballen aquest ofici històric de Meliana. Junts van recordar vivències i tècniques i van protagonitzar un vídeo documental que prompte estarà disponible per al públic. La trobada també va servir per a recordar la visita al palauet d’Amadeu de Savoia.

Per a març i abril, hi havia previstes diverses activitats que, amb motiu de la crisi sanitària i l’estat t’alarma s’han ajornat, com ara una jornada per a restauradors i arquitectes sobre el mosaic Nolla com a patrimoni a preservar, al palau de l’Exposició de València. Una activitat que, de moment s’ha substituït per una ‘webinar’ el 28 de maig. El programa recorda en aquest cas la dinastia alemanya Hohenzollern, que va decorar moltes de les seues propietats a Alemanya amb el mosaic. Al juny, al palauet, es gravarà una instal·lació sonora a càrrec de l’artista Edu Comelles, creada amb sons produïts per peces de ceràmica; una manera d’homenatjar el director d’orquestra alemany Hans Von Benda, resident al palauet de Nolla el temps que va dirigir l’Orquestra de València a mitjan segle XX. El colofó serà un recital de soprano, arpa i violí, també al palauet, en record del tenor Julián Gayarre, que va visitar el palauet a la fi del segle XIX.

Durant aquest temps, també ha tingut lloc una exposició de fotos de l’arquitecta i fotògrafa Milena Villalba als carrers del poble. Les imatges, de gran format i penjades d’algunes façanes, mostraven les persones que conviuen actualment en cada casa amb mosaics Nolla. De la mateixa artista és l’exposició fotogràfica i l’audiovisual sobre el procés de rehabilitació del palauet, en el cas del documental juntament amb Santi H. Puig. Aquests materials, juntament amb l’audiovisual de la productora Barret Cooperativa Valenciana sobre la importància històrica i socioeconòmica del mosaic i del palauet Nolla, seran la base explicativa que trobaran al palauet les persones que el visiten. Uns materials que ja es van presentar al febrer a l’Institut Municipal de Cultura de Meliana.

El futur del Palauet i el mosaic

Al juny es pretén que el palauet de Nolla comence a funcionar com un espai obert al públic com a museu i centre cultural i d’activitats, afirma l’alcalde de Meliana, Josep Riera. De moment, començarem amb les visites guiades i les primeres activitats, ara amb grups reduïts per la situació generada per la COVID-19. “Volem que l’espai siga un atractiu turístic que estimule l’economia local”, diu Riera. En aquest sentit, aquest patrimoni completa iniciatives turístiques com ara els Camins del Carraixet, Menja’t Meliana o Tastem l’Horta, adreçades a promoure les singularitats naturals, històriques i gastronòmiques de Meliana i de l’Horta Nord.

Pel que fa al mosaic, l’Ajuntament l’ha inclòs com a element protegit en el document de revisió del Pla general d’ordenació urbana (PGOU), en procés d’aprovació.