Del poble a la mar per fi en bicicleta

El carril bici de la Pobla de Farnals dona resposta a la reivindicació històrica de connectar el nucli del poble amb el de la platja i integra el municipi en la xarxa comarcal de mobilitat sostenible.

Del poble a la mar per fi en bicicleta

REDACCIÓ – Maria José Martínez
FOTOGRAFIA – Alamida
El carril bici de la Pobla de Farnals dona resposta a la reivindicació històrica de connectar el nucli del poble amb el de la platja i integra el municipi en la xarxa comarcal de mobilitat sostenible.

La història del progrés ha deixat, des de sempre, incoherències i dilemes encoberts sota el paraigua del bé comú. “Només cal progressar quan es pensa en gran; només és possible avançar quan es mira lluny”, deia Ortega y Gasset. Eixa vista panoràmica ha desatés, sovint, les vicissituds més quotidianes i, a la fi, més vitals. La Pobla de Farnals vivia, fins ara, amb la incongruència de comptar amb una esplèndida comunicació amb vehicle amb la seua comarca i la capital, però amb la impossibilitat d’accedir caminant, o en bicicleta, des d’un nucli a un altre del municipi. L’autovia V-21, construïda als anys 70, va separar, literalment, el poble de la platja. Generacions de creuetins han viscut desunits per un riu d’asfalt en dos nuclis aïllats. Ara, el nou carril ciclopeatonal del “Camí a la mar” pretén donar solució a una reclamació històrica, apostant per la mobilitat sostenible. Queda pendent la culminació del projecte, la joia de la corona: la futura passarel·la que creuarà la V-21.

Un sol poble

Amb un pressupost de més de 2 milions d’euros, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Sostenible començava en 2018 l’execució d’un itinerari ciclopeatonal que discorre al costat de la CV-3006. Un tram de més de 3 kilòmetres, ja finalitzat i equipat, que enllaça el nucli urbà des del Poliesportiu amb la rotonda d’accés a l’autovia V-21.

Sorprén l’amplitud de la via, d’uns 9 metres, i la clara separació durant tot el recorregut de la zona de vianants i la de bicicletes, pintades en color verd i groc respectivament. Un “Camí a la mar” que discorre al costat de camps de tarongers, fruiters i horta. “S’ha tractat de respectar al màxim els elements característics, com les séquies o arbres preexistents”, assegura l’alcalde de La Pobla de Farnals, Enric Palanca, durant un passeig sobre rodes. Destaca l’impressionant pont sobre la via fèrria, un mirador amb vistes a gran part de la comarca i a les muntanyes de la Calderona. “Tan sols ens quedaria afegir una font i, clar està, la passarel·la”, afirma, en to irònic, l’alcalde.

I és que el projecte no estarà finalitzat fins que es construïsca eixe pont sobre la V-21, que serà el pas definitiu per a connectar els nuclis. “Ara ja es pot arribar fins a la rotonda, però per a creuar a la platja encara cal utilitzar el pont de vehicles o el túnel de Massamagrell”, explica l’alcalde. La redacció d‘aquesta segona part del projecte es troba en fase de licitació i es pretén que els treballs s’adjudiquen a finals de 2021. La seua construcció seria, doncs, per a 2022.

Durant el passeig, l’alcalde parla de com, durant molts anys, el nucli de la platja s’ha considerat quasi un poble a part. “Ara, este veïnat estarà connectat d’una manera més estreta al poble, a les seues tradicions i identitat”, assegura, destacant la integració territorial que permet el nou camí. “Tornem a ser un sol poble”, afegeix.

Una comarca sobre rodes

La rellevància del carril s’ha de llegir també en clau metropolitana, ja que aconsegueix connectar des d’una vessant sostenible el nucli més important de població del litoral de la comarca amb la resta del territori. La seua ubicació li permet integrar-se en un entramat de vials, com l’interessant carril bici de la Via Xurra, que va des de València fins a Sagunt. Discorre al costat de la CV-300 i va ser recentment millorada al seu pas per La Pobla de Farnals, on ara connecta amb el nou carril al seu inici. Cap a meitat del carril, creua amb la famosa Via Augusta, la calçada romana més llarga de tota la península Ibèrica. Incidint en aquesta idea de mobilitat sostenible, l’alcalde Enric Palanca avança que s’habilitarà un servei de lloguer de bicicletes al costat de l’estació de metro de la Pobla, perquè accedir a la platja en bici siga possible des de qualsevol lloc de la comarca mitjançant el transport públic i sostenible.

“A la fi, s’ha fet realitat una reivindicació de més de 30 anys d’història, gràcies a què la Generalitat Valenciana ha comprés i recolzat el paper de la Pobla de Farnals a nivell turístic”, assegura Enric Palanca. El passat 18 de desembre va ser inaugurada esta primera fase del projecte, amb la presència del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Sostenible, Arcadi España. A l’espera queda, però, la consecució d’eixa passarel·la, que comptarà també amb finançament de la Generalitat i que serà el pont final d’unió de dos meitats massa temps separades.