Arrels de vida, llavors de futur

Rafelbunyol es prepara per a acollir la Trobada d’Escoles en Valencià del 2020. Serà el pròxim 29 de març quan milers de persones procedents de tots els municipis de la comarca celebren la festa per la llengua en aquest municipi de l’Horta Nord. Feia molts anys que la comunitat educativa de Rafelbunyol demanava que el poble fora amfitrió de l’esdeveniment.

Arrels de vida, llavors de futur

Rafelbunyol acollirà la Trobada d’Escoles en Valencià del 2020

REDACCIÓ – Núria Garcia
FOTOGRAFIA – Escola Valenciana

Rafelbunyol es prepara per a acollir la Trobada d’Escoles en Valencià del 2020. Serà el pròxim 29 de març quan milers de persones procedents de tots els municipis de la comarca celebren la festa per la llengua en aquest municipi de l’Horta Nord.

Feia molts anys que la comunitat educativa de Rafelbunyol demanava que el poble fora amfitrió de l’esdeveniment. Des d’Escola Valenciana, entitat que promou les Trobades arreu del territori valencià, Mercè Martínez explica que treballar amb una predisposició tan gran “facilita l’organització de la trobada comarcal gràcies a la il·lusió dels centres educatius de Rafelbunyol i a l’afany de l’Ajuntament per complir una reivindicació cultural que es manifesta al voltant de l’estima pel valencià”.

Rosa Azor, regidora d’Educació, explica que la implicació va més enllà dels equips docents i les famílies de les escoles i de l’institut. “L’Escola de Música s’ha involucrat moltíssim en la coordinació dels diferents actes de la Trobada, però també la resta de les associacions i el teixit comercial del poble”, manifesta l’edil. Així, el primer dels actes tindrà lloc el 23 de març amb l’anunci de la Trobada pels carrers de Rafelbunyol. Consistirà en una cercavila amb la Colla de Dolçainers i Tabaleters l’Andana, durant la qual es repartirà el Tornallom, el periòdic de les Trobades de l’Horta Nord, a tots els comerços col·laboradors.

I Jornada de Secundària

Els dies 24, 25 i 26 de març es de-senvoluparà la Trobada Musical, una activitat consolidada des de fa alguns anys en la qual participen els cors i altres formacions musicals dels centres escolars de la comarca. El mateix 26 de març es farà una Trobada Esportiva i el dia 27 al matí s’encetarà la I Jornada de Secundària, amb tallers i jocs organitzats pel mateix alumnat d’ESO dels diferents instituts de la comarca. “És una nova proposta per tal d’augmentar la participació dels joves en la Trobada. Volem potenciar la xarxa col·lectiva entre els centres de secundària mitjançant la vertebració del valencià per a incloure aquest sector educatiu d’una forma més activa”, expliquen des de la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord d’Escola Valenciana.

El mateix dia s’inaugurarà l’exposició del concurs de fotografia al voltant de la natura a l’Horta Nord i el de cartells. Al respecte, la carpeta de la Trobada d’enguany estarà il·lustrada amb el dibuix d’Adrià Marín Bayarri, de l’IES Puçol, que ha guanyat el certamen en la categoria de secundària. També s’obrirà la mostra sobre les Mestres de la República i la figura d’Empar Navarro, una mestra i política republicana defensora de l’escola pública, laica i solidària, a qui Escola Valenciana dedica de forma genèrica aquesta edició de les Trobades.

A més d’aquest reconeixement, a Rafelbunyol tindrà lloc, el 27 de març a la nit, el sopar homenatge a l’escriptor del poble Vicent Penya. L’endemà es lliuraran els guardons dels Premis Sambori Comarcal i, finalment, el diumenge 29 de març se celebrarà el dia gran de la Trobada. Durant la jornada altres dues persones relacionades directament amb Rafelbunyol, com són Pep Laguarda i Llorenç Giménez, rebran un homenatge pòstum per la seua contribució a l’enfortiment de la llengua i la cultura valenciana. També hi haurà les tradicionals cercaviles amb música, tallers organitzats pels centres educatius participants, actuacions, partides de pilota i colpbol i l’exhibició de la Jove Muixeranga de València.