El Puig, territori lector

El poble ha complit un any com a membre de la xarxa de Ciutats Lectores que promou la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL). Es realitzen activitats de foment lector que també ajuden a afermar la programació cultural i la participació del veïnat.

El Puig, territori lector

REDACCIÓ – Jorge Pérez
FOTOGRAFIA – Ajuntament del Puig
El poble ha complit un any com a membre de la xarxa de Ciutats Lectores que promou la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL). Es realitzen activitats de foment lector que també ajuden a afermar la programació cultural i la participació del veïnat.

“Màgia amb lletres que flueix. Por, amor, plor. Tan real com la vida, tan fantàstic com somniar, tan divers com la gent (…)”. Són versos del poema ‘El llibre’, obra d’un alumne de 6é de primària del CEIP Pare Jofré del Puig. Este mes, el poble ha inaugurat el seu Passeig Poètic a la muntanya de Santa Bàrbara. La iniciativa, dins de les activitats de Ciutat Lectora que promou la regidoria de Cultura, exposa a l’aire lliure obres escrites pels alumnes dels centres educatius. Este passeig és un espai permanent de poesia a la muntanya ideada pels més joves del poble, un recorregut en el qual gaudir de la natura i les lletres que comença al carrer del poeta Ausiàs March i finalitza a l’ermita de Santa Bàrbara.

El Centre Cultural La Marina del Puig va acollir el passat mes d’octubre la I Trobada de Ciutats Lectores, on el municipi va rebre el Premi d’Experiències de Foment Lector pel projecte “El Puig recomana… un llibre”. A més a més, la trobada va comptar amb ponències i intercanvis d’experiències de biblioteques de diferents municipis de les comarques valencianes.

Ciutat Lectora és un projecte de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) amb el suport de la Diputació de València. El programa ofereix als pobles un acompanyament de quatre anys per a la implementació estratègica i planificada d’accions municipals de motivació lectora per a tota la població. És una manera d’impulsar el teixit social: el veïnat es troba i es relaciona al voltant de la lectura i de la cultura.

“La iniciativa naix de la ciutadania perquè posa en contacte gent del mateix poble. El motor són les persones que formen el Consell Municipal i que participen de les activitats”, explica Teresa Val, representant de FULL. El Consell Municipal de cada poble està format per veïns, entitats i associacions cíviques interessades en la lectura, a més dels centres educatius, les AMPA o la biblioteca, coordinats per l’Ajuntament. “És important que les persones que participen estiguen il·lusionades amb el projecte perquè aporten el seu treball i el seu temps d’una manera desinteressada”, explica Val.

Ciutat Lectora és un programa que, de moment, es desenvolupa a vuit municipis del País Valencià (El Puig, Alberic, Bocairent, Corbera, L’Alcúdia, Marines, Paiporta, Utiel i Xeraco) i que a poc a poc va sumant més adhesions. “Volem impulsar la lectura a llarg termini, fomentar un hàbit permanent en la població”, afirmen des de FULL.

El projecte busca promoure el llibre, la lectura i la participació des del territori, basant-se en el treball en xarxa i involucrant tots els agents de les diverses poblacions. Impulsar el valor la lectura i l’escriptura com a forma d’ampliar la visió del món i com a via d’accés al coneixement, d’oci i de socialització.

Marc Oriola, regidor de Cultura del Puig, explica que la trobada de Ciutats Lectores va ser una oportunitat interessant de conéixer experiències d’altres pobles. “Per exemple, ara volem impulsar la biblioteca, que siga un lloc on realitzar més activitats”, apunta.
El Puig ha complit un any com a part de la xarxa de Ciutat Lectora. Durant este temps, el poble ha realitzat activitats de foment lector que també han ajudat a afermar la seua programació cultural. En este sentit, del 13 al 16 de desembre tingué lloc la vuitena edició del festival Gutenberg, una iniciativa municipal amb presentacions de llibres, música i teatre per a difondre el món del llibre i la lectura. Enguany el programa ha guardonat la llibreria Punto Coma per la seua important aportació cultural a la població. També dins de Ciutat Lectora, el poble ha convocat una nova edició dels premis literaris Conte i Dragó i ha celebrat la setmana del llibre amb diferents activitats.

“Tota la nostra programació ha de tindre un sentit, que la gent participe perquè li agrada. Ha de ser transversal i servir de connexió perquè el poble es relacione”, afirma Oriola. Les persones interessades a ser membres del Consell de Lectura del Puig poden apuntar-se a la Biblioteca o al Centre Cultural La Marina.