Espai literari

El creuetí Pau Sanchis i el veí de Burjassot Josep Martínez, junt amb els també valencians Rubén Luzon i Francesc Bononad, solien debatre en les nits poètiques del Ca Revolta sobre el panorama editorial valencià, i el criticaven per arraconar la poesia «entre l’autoedició i l’eixida dels premis».

Espai Literari

Les esperances creatives

El creuetí Pau Sanchis i el veí de Burjassot Josep Martínez, junt amb els també valencians Rubén Luzon i Francesc Bononad, solien debatre en les nits poètiques del Ca Revolta sobre el panorama editorial valencià, i el criticaven per arraconar la poesia «entre l’autoedició i l’eixida dels premis». Així nasqué la seua aventura innovadora, l’editorial BUC, de «fer els llibres que ens agradaria llegir, bonics per dins i bonics per fora». El dissenyador Dídac Ballester donà personalitat a la imatge. Martínez, lector i agitador cultural, és l’únic que no escriu ni ha publicat poesia pròpia, i diu que ha aprés molt amb el projecte, “sobre tots els detalls de preparació d’un llibre i el procés d’edició. També he obert molt la meua mirada literària, m’ha ajudat a eixamplar i conéixer el nostre pa-norama”.

Els bucaners presentaran la seua última novetat abans de tancar l’editorial en la Plaça del Llibre de València, coordinada per la fundació Full. Una traducció de Sofia de Melo, que serà la vint-i-dosena des que al novembre del 2014 començaren l’aventura. Amb les traduccions han obert camí a diverses obres fins ara poc o gens accessibles en la nostra llengua, i s’han sumat als originals que han conformat un catàleg molt interessant. Pels noms inclosos com pel contingut de les propostes poètiques: «Deixem de fer llibres, però no deixem d’existir. I després d’un 2020 que ha sigut un suro, el 21 serà any de promocions, reedicions i presentacions. De cultivar la complicitat amb autors i llibreries», comenta des de la Pobla de Farnals el poeta i traductor Pau Sanchis. «El projecte ha crescut i necessita més hores, mentre nosaltres tenim la vida més complicada per a dedicar-hi temps», explica el creuetí.

El catàleg divers és fruit del debat intern i els contrapunts estètics dels impulsors, i continua disponible en el web edicionsdelbuc.com. El filtre d’exigència sorgeix del diàleg, perquè, tal com exposen els editors, “tots reconeixem l’ofici poètic més enllà de gustos i manies personals”.

Creativitat fructífera, però sense eixir de la cultura de resistència. Amb aliances amb altres projectes, com la botiga virtual de l’editorial Adia. Atreviment i ambició des de l’activisme cultural, que ha permés crear una col·lecció amb personalitat. «Trobàvem un forat d’edició de qualitat, i amb BUC hem creat una molt digna col·lecció independent de poesia al País Valencià», explica Sanchis.

L’experiència d’esta editorial independent de poesia és una victòria minúscula i temporal, un avanç cultural destacat al nostre abast. Llegiu les seues obres i gaudiu.