Pròxima destinació l’Horta

És diumenge i eixim amb la família a gaudir d’un dia de sol. No anema la platja,nitampoc a passejar pel centre de València. Hui tan sols necessitem les nostres bicicletes per a endinsar-nos en un espai que ha estat sempre alnostre costat.

Pròxima destinació l’Horta

REDACCIÓ – Maria José Martínez
FOTOGRAFIA – Turisme Carraixet
Gastronomia, bicicletes i art confluiran en 2021 en el tercer any del Pla de Dinamització i Governança de Turisme Carraixet.

És diumenge i eixim amb la família a gaudir d’un dia de sol. No anema la platja,nitampoc a passejar pel centre de València. Hui tan sols necessitem les nostres bicicletes per a endinsar-nos en un espai que ha estat sempre alnostre costat. L’horta, eixe mosaic de camps, séquies, camins i autenticitat, que treballa per a convertir-se en referent de turisme sostenible. Ací trobem història, gastronomia, rutes i inclús art, sobre unes terres que conviden al passeig i la desconnexió. Ho fem apropantnos de manera assossegada, amb els ulls d’un turista que descobreix un entorn posat en valor, amb l’emoció d’esbrinar racons amb solera que donen la mà al present. Turisme Carraixet pretén assolir un paper representat en la reclamació de l’horta com a actor protagonista de la cultura valenciana, amb ambicioses accions per a 2021 a través del Pla de Dinamització i Governança Turística.

Un viatge a casa nostra

Turisme Carraixet és una entitat composta pels ajuntaments d’Albalat dels Sorells, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, Foios, Meliana i Vinalesa.“L’objectiu és que, gràcies a la posada en valor de l’horta, es contribuïsca a la seua conservació, sent el turisme una via complementària a l’agricultura” explica NoeliaRigoberto, gerent de l’entitat. En tan sols dos anys de vida, l’ens ha aconseguit posicionar-se en xarxes com Exquisit Mediterrani o Crea Turisme, mitjançant diverses iniciatives que compten també amb el suport de Visit València. Llorenç Rodado, president de la Mancomunitat del Carraixet, ens que recolza les iniciatives de l’entitat, afirma que “tot açò demostra que la governança col·laborativa hui en dia és la millor manera de fer política”.“Este projecte ha suposat que tots els municipis confien en una estratègia turística supramunicipal com a la millor forma per a desenvolupar elturisme i, a més, ens ha permés compartir un relati visió col·lectiva vertebrant tots els pobles”, assegura.

En2021 s’invertiran390.000 euros per a la tercera i última anualitat del Pla de Dinamització i Governança Turística, un projecte finançat per Turisme Comunitat Valenciana i la Mancomunitat del Carraixet, que aporta 130.000 euros anuals. “Començàrem des de zero i ningú creia que el turisme en l’horta era possible”, assegura la gerent de l’entitat, qui afirma que ara “s’ha despertat l’interès dels visitants que venen de la ciutat de València i volen conéixer-la”. Una revaloració del potencial d’un espai quotidià que té molt a oferir en matèria de turisme sostenible.

Veure, tastar, passejar

Un dels aspectes que més es potenciarà és el turisme gastronòmic. “Tastem l’Horta” és un Club de Producte Gastronòmic, que en la seua primera fase ha estat centrat en restaurants i productors i que ara donarà cabuda al comerç tradicional. Destaca la cadena de valor dels productes de l’horta valenciana, des de la producció fins a la venda, així com la seua transformació gastronòmica en els restaurants de la zona que es nodreixen de la cultura valenciana, com Ca Pepico, El Racó o La Barraca de Montoliu.

A més, l’horta pot presumir de ser una opció ideal per al cicloturisme en el seu estat més pur: el de gaudir reposadament de l’entorn, apreciant la naturalesa canviant de la seua terra.Els “Camins delCarraixet”, amb 28 quilòmetres habilitats i que vertebra a tots els pobles del projecte, seran trackejats per a oferir una experiència accessible i guiada. La Via Xurra (15 quilòmetres) i l’Anell Verd (52 quilòmetres) completen este itinerari saludable que convida a fusionar-se amb l’espai.

I, per a completar l’experiència, un museu exterior i viu. En 2021 se celebrarà la segona edició de “Miradors de l’Horta”, un festival de disseny i cultura que acullinstal·lacions efímeres encamps de xufa o carxofa, i que ha rebut diversos reconeixements, com dos premis ADG Laus 2020 (bronzes en les categories de “Publicacions Corporatives” i “Gràfica aplicada a espais”). L’any que ve comptarà amb set intervencions d’art contemporani, que reflexionen i donen la mà al present i futur.

Un futur que es mira amb convicció. En 2021 també es durà a terme la senyalització turística intel·ligent, amb balises que donaran informació a través dels telèfons mòbils, i es treballarà en una major difusió i promoció de totes les accions de Turisme Carraixet, per a que la marca continue creixent.

Marxem cap a casa cavil·lant sobre el potencial d’una horta que és més que agricultura. Cal, ara, reflexionar sobre com conjugar espai de treball i d’oci, perquè ambdues vessants es respecten i complementen. Seguirem pedalejant.