Alfara estrena trinquet

Ningú haguera sospitat fa prop de 25 anys que Alfara comptaria amb un trinquet de pilota valenciana. Una colla d’amics, encara adolescents, va començar en aquella època a jugar a galotxa arran la iniciativa del regidor d’esports, Rafael Marqués Brisa, de crear una escola de pilota.

Alfara estrena trinquet

REDACCIÓ – Núria Garcia
FOTOGRAFIA – Blanca Sanfélix
S’inaugura el trinquet municipal d’Alfara amb partides de l’escola esportiva, el club de pilota, l’escola de tecnificació i jugadors professionals

Ningú haguera sospitat fa prop de 25 anys que Alfara comptaria amb un trinquet de pilota valenciana. Una colla d’amics, encara adolescents, va començar en aquella època a jugar a galotxa arran la iniciativa del regidor d’esports, Rafael Marqués Brisa, de crear una escola de pilota.

Alfara no era aliena al joc tradicional valencià, donat que des de l’any 1964 el poble acollia el prestigiós campionat de llargues i ratlles de festes —amb la participació de figures esportives de la talla de Genovés, Sarasol, Puchol, Fredi, Grau o Solaz, entre molts altres—, però hi havia una gran distància entre ser aficionat i ser jugador.

Alguns veïns implicats en la vida associativa del poble recolzaren els joves i fomentaren la creació d’un club, i les pilotes de badana començaren a rodar pel carrer Mestre Palau. “No teníem cap infraestructura per a les partides i estiguérem molts anys jugant al carrer”, explica Emilio Berga, un dels membres d’aquell primer equip de pilota. “Després de les partides, agafàvem una escala extensible de l’Ajuntament i pujàvem a les teulades de les cases per a recuperar les pilotes encalades”, relata l’alfarer.

La incomoditat que açò suposava i la manca de seguretat dels joves passejant pels sostres d’aquelles cases de poble va fer que els entrenaments i les partides es traslladaren al carrer de pilota artificial de Vinalesa, que mai va posar cap impediment per acollir els jugadors del poble veí.

La reivindicació d’un espai propi a Alfara sempre va subjaure entre els membres del Club d’Alfara, però els anys passaven i ningú no agafava el guant. Aquells adolescents creixeren i, tot i que molts d’ells han continuat jugant fins fa poc de temps, prengueren aire quan una nova fornada de joves s’interessà per l’esport, fa menys de cinc anys. Paral·lelament, l’Ajuntament va fomentar la creació de les Escoles Esportives Municipals, amb una variada oferta entre la qual s’incloïa la pilota valenciana amb una aproximació des de l’educació de base.

Això va fer que el teixit de l’afició cresquera amb la implicació de moltes més famílies del poble, i la necessitat de comptar amb un equipament adequat per a jugar a pilota s’ha fet palés en els últims temps.

L’impuls a l’esport ha estat materialitzat per l’Ajuntament amb la construcció del Trinquet Municipal, amb la idea d’augmentar encara més la projecció de la pilota a Alfara. La infraestructura va ser inaugurada el 17 de febrer, una jornada marcada per la il·lusió compartida de molts veïns i veïnes que han vist complida la seua reivindicació.

Al llarg del dia es desenvoluparen partides entre els xiquets i les xiquetes de l’Escola Municipal, els membres del Club de Pilota i els alumnes de l’Escola de Tecnificació de la Mancomunitat del Carraixet. De vesprada, després dels parlaments inaugurals de l’alcalde d’Alfara, Llorenç Rodado, i del Director General d’Esports, Josep Miquel Moya, tingué lloc el moment més emotiu, amb la realització d’un reconeixement a Honorat Navarro, un d’aquells veïns que va promoure la creació del Club fa més de dues dècades. “Per a mi ha sigut un dels moments més especials de la meua vida. Hem somniat molt de temps amb un espai al poble per a la pilota valenciana. De l’homenatge no m’esperava res; estava tan emocionat que no vaig poder ni parlar”, explica Navarro, qui ha ostentat la presidència del Club fins a l’any passat.

La inauguració va concloure amb una partida entre professionals. El campió individual de pilota, Puchol II, va jugar de parella amb Pepet d’Alfara —esportista del poble que ha despuntat en la categoria amateur— contra Bueno i Marc. Els tres professionals tenen una forta vinculació amb la localitat, donat que formen part del grup d’entrenament Pilota 3.0, que prepara els pilotaris al gimnàs d’Alfara i, des d’ara, també en el Trinquet Municipal.

La prioritat en l’ús de la instal·lació, això no obstant, “la té el Club de Pilota i l’escola municipal, però som conscients que hem de donar-li visibilitat al trinquet amb la programació de trofeus importants, fins i tot a nivell professional”, ha explicat l’alcalde. En este sentit, les gestions estan quallant a bon ritme. El passat 10 de març la nova infraestructura acollia la final del Campionat Autonòmic d’Escala i Corda, que va ser retransmesa en directe per À Punt.
“Hem d’aprofitar este moment per a engrandir la pilota valenciana a Alfara. Nosaltres no tinguérem tantes facilitats, i és una satisfacció veure que els nostres fills i filles tenen una gran oportunitat per a créixer estimant l’esport valencià”, explica Emilio Berga, aquell jugador adolescent que, com els seus amics, va sentir la pilota com a pròpia i va saber apreciar la bellesa de la tradició i la cultura popular.