Versos que encenen la taula

Quan l’any 2010 l’escriptor Josep Lozano va fer la crida per a donar vida a “un esdeveniment identitari, cultural i cohesionador”, proposà commemorar el naixement de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de setembre de 1924 – València, 27 de març de 1993), “pel seu llenguatge, la seua temàtica, i la seua proximitat en el temps”.

Versos que encenen la taula

REDACCIÓ – Eduard Ramírez
Els pobles de la comarca celebren la festa Estellés, amb sopars populars, recitals de poesia i concerts

Quan l’any 2010 l’escriptor Josep Lozano va fer la crida per a donar vida a “un esdeveniment identitari, cultural i cohesionador”, proposà commemorar el naixement de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de setembre de 1924 – València, 27 de març de 1993), “pel seu llenguatge, la seua temàtica, i la seua proximitat en el temps”. Des de l’inici, col·lectius diversos de l’Horta Nord l’adoptaren i els participants semblen recordar les paraules que el poeta dedicà a Josep Renau: “Al seu moment hauràs de dir / un mot precís d’aclariment. / Mastegaràs la pols. Només / diràs: Germans”.

La poesia ens impulsa i fa més nostres els sentits del que vivim, ja que convoca la complicitat sobre com volem reviure-ho. Els versos expressen milanta desitjos quotidians i conviden a participar-hi: “Els sopars populars són una ocasió per a moltes persones que lligen els seus poemes o interpreten les seues cançons. Estellés no és exclusiu sinó que convida a compartir creativitats. És un aspecte meravellós d’aquesta festa, obrir camins a noves veus i recuperar el nostre país”, comenten Isabel Andrés i Vicent Anyó, filla i nét del poeta.

Alguns segueixen el model bàsic de sopar preparat pels assistents, com l’associació Macarella en Bonrepòs i Mirambell o el Tirant lo Blanc en Museros, igual que en Alboraia o La Creu. En Albalat dels Sorells organitza la regidoria de Cultura al pati del Castell. Trobem models mixtos en Rocafort i Burjassot, en què promouen la iniciativa l’associació de veïns Machado i Ca Bassot, i reben el suport dels respectius ajuntaments. Vicent Anyó explica que Estellés “és un referent, i la seua poesia propera fa que qualsevol persona no acostumada a llegir-ne agafe un poema seu i li siga fàcil interpretar-lo a la seua manera. Supose que per això arriba a tanta gent. En les escoles i entre els joves, veus com s’identifiquen i els desperta curiositats”. A més, diu que la família “intentem cada any conéixer-ne una nova i gaudim moltíssim… L’hem conegut en casa com a iaio, com a pare, i és al·lucinant com era un home de poble que feia la seua vida, i a fora el coneixien d’una altra manera, amb una altra visió. La gent el fa seu i el sent molt familiar, molt casolà”.

La facilitat per a adoptar la festa per qualsevol colla espontània permet traure la poesia al carrer i celebrar la vida del poble pla valencià, però alhora pot provocar una excessiva dispersió formal i de calendari. Hi ha qui apunta que així s’ha perdut l’ocasió d’aconseguir una gran festa popular simultània en un únic dia a tot arreu. Però altres iniciatives escampen els versos d’Estellés com la rosa de paper, com ara els premis de poesia de l’ajuntament de Burjassot i el dels Octubre, i especialment l’any Estellés celebrat durant 2013 amb molt bona acollida. La família celebra la Ruta Estellés, que ha sigut “molt bona idea, permet fer un recorregut pel seu poble mitjançant els versos. De Burjassot, s’ha ampliat a Godella, i enguany Rocafort ha volgut sumar-s’hi”, encara que és d’agrair “que siga aquesta iniciativa popular la que manté viva en gran part la memòria de mon iaio, el poeta. Com el moviment cultural popular que anima els sopars Estellés no hi ha res paregut, fomenta la lectura i és impressionant”, reconeix Vicent.

Deixar la cultura a l’abast del poble és un bon camí de renovar-la, involucrar-nos en la convivència, la pertinença i el sentiment de país. Baixar al carrer, donar-nos les mans i participar en la construcció de l’alegria, com deia el fill del forner que feia versos: “Vora el barranc del Carraixet, / dintre el matí d’oratge gris, / afirmem la nostra promesa, / la nostra esperança en el poble, / la seua sang que continua / i alimenta la seua còlera, / i farem el nostre camí / vora el barranc del Carraixet”. Continuem.

Convocatòries a l’Horta Nord

Les Festes Estellés consisteixen en un aplec amable del veïnat amanit amb la lectura de poemes i d’actuacions.

15 de setembre

  • Burjassot. Sopar amb entrada. Actuació de Pau Alabajos

21 de setembre

  • Bonrepòs i Mirambell. Sopar de pa i porta
  • Albalat dels Sorells. Al pati del Castell, amb Andreu Soler, Empar Llàcer i Vicent Grande

28 de setembre

  • Alboraia. Sopar de pa i porta

29 de setembre

  • Museros. Sopar de pa i porta. aLa Pobla de Farnals. Actua ‘Canta Canalla’ i Edu Marco.

6 d’octubre

  • Rocafort. Jardí de Casa de Cultura. Actuació d’Oh Foll Amor i recital d’Alexandre Navarro.