Una nova rosa de paper

“Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble”. Encetem Espai Carraixet amb aquests versos de Vicent Andrés Estellés, per a reivindicar el nostre mode de vida, les tradicions locals, el desenvolupament artístic i el conjunt de les manifestacions en què ens expressem els éssers humans de la nostra comarca.

Una nova rosa de paper

Núria Garcia (Directora d’Espai Carraixet)

“Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble”. Encetem Espai Carraixet amb aquests versos de Vicent Andrés Estellés, per a reivindicar el nostre mode de vida, les tradicions locals, el desenvolupament artístic i el conjunt de les manifestacions en què ens expressem els éssers humans de la nostra comarca. Perquè la gran riquesa cultural de l’Horta Nord sovint queda diluïda dins la línia fronterera de cada poble; potser ens costa valorar el potencial artístic que tenim més a prop, i, per descomptat, fins ara no hem sabut difondre’l correctament a través de mitjans de comunicació especialitzats i centrats en el nostre territori.

Espai Carraixet naix, justament, per a donar cobertura i vertebrar la cultura que ens defineix com a societat amb l’expressió individual o col·lectiva dels qui tenim coses a dir o fer, sentir i viure, dins de l’ampli context de la creació humana. Sabem que les aspiracions amb què eixim al carrer són elevades i, per això, ho fem amb els peus a terra, assabentades de les nostres limitacions i amb la voluntat d’anar creixent, per a esdevindre un mitjà de referència en l’Horta Nord. Assumim el repte, a més, de ser la primera revista de l’àmbit comarcal íntegrament en valencià, sense complexos, perquè la llengua forma part de la nostra identitat i és un dels principals trets que ens caracteritza com a poble.

Us convidem a passejar per la revista, a entretindre-vos pels racons que més us interessen, assaborir els continguts i fer que el camí que comencem siga també vostre. En aquest primer exemplar parlem d’indrets peculiars, gastronomia, literatura, música i cinema, entre altres qüestions. Embastar les temàtiques ha estat un exercici complicat, atesa la gran quantitat d’apostes culturals que es produeixen als nostres pobles, i som conscients que la tria n’haguera pogut ser una altra, igualment vàlida. Però aquesta és la nostra proposta, la de tot l’equip que conformem Espai Carraixet, i ha estat feta amb molta cura i delicadesa.

Acabem aquesta primera presa de contacte amb les lectores i lectors d’Espai Carraixet reprenent al poeta Estellés, que va escriure un poema preciós, Cançó de la Rosa de Paper, per a referir-se a les publicacions clandestines que s’editaven durant la dictadura. Aquesta revista, per sort, no hi té la connotació política, però també ha estat creada amb somnis de llibertat.