Roca Cuiper – Paradís i mirall de l’Horta

Roca Cuiper

Paradís i mirall de l’Horta

REDACCIÓ – Mireia Corachán
FOTOGRAFIA – Victoria Latorre

El sentiment de satisfacció i de pertinença dels veïns del barri es pot intuir en quan agafes els intricats camins de l’horta en direcció a Roca Cuiper, però es constata quan converses amb ells i observes amb atenció els seus gestos i parlar. Aleshores saps amb certesa que hi estàs a un lloc amb caràcter propi. Xafar els curts carrers de Roca Cuiper és sentir la pau d’un temps que s’ha detingut entre un costat i l’altre del carrer principal. D’una banda, l’horta, i d’altra, el mar, un itinerari que et dibuixa el propi paisatge i et convida a mirar l’horitzó seguint els bancals que s’estrenyen fins a confondre’s amb el blau. Aquest xicotet racó de terra ens remet ineludiblement a la forma de viure dels seus habitants, que perviu com un refugi arrelat a l’horta que els envolta.

Els barris de Roca i Cuiper estan separats entre si per vora 100 metres, coincidents amb el límit dels termes municipals de Meliana i Foios, als que hi pertanyen respectivament; però és sols una separació política, perquè compartir carrer, festes patronals i parròquia (la de Nostra Senyora de la Misericòrdia) els manté cohesionats més enllà de cap frontera.

Diuen que cal gaudir el camí tant o més que del destí. Roca Cuiper es troba tan integrat a l’entorn que camp i barri s’entrellacen: en girar qualsevol cantó pots perdre’t serpentejant entre séquies i melonars, on es cultiven des de 1940 -ni més ni menys- que els d’Oro Cuiper, autèntica mel per al paladar. Però no cal retrocedir tant per a poder jugar entre camps de cebes tendres, carxoferes, tarongers, carros i cavalls, perquè al barri la forma de vida roman quasi intacta. Un fet destacable considerant que no és un lloc aïllat (amb estació de rodalies de Renfe i a un pas de València, de les platges i de la V-21).

Al voltant del nucli urbà, els camps de conreu formen un gran rebost que fa senzilla l’alimentació saludable, lluny dels processats de les grans superfícies: a l’abast de la teua mà pots fer la teua collita directament del camp. Un luxe al qual no renuncien ni les persones visitants ni el veïnat, i que és l’orgull dels restaurants de la zona.

Aquest innegable potencial gastronòmic lligat a l’horta es materialitza als carrers de Roca Cuiper, ocupats per establiments del prestigi de Ca Pepico o Ca Xoret.

Ca Pepico -ara dirigit per Pep i Ana, fills de Pepico- fa menjars des de fa prop d’un segle, i ara està consolidat com un referent gastronòmic i enològic a tota València, des d’un punt de vista continuista respecte del que el seu pare cuinava.

Ca Xoret és un motor indiscutible del barri, conduït per les mans de Xoret (Melxor) i Conxa, qui tingueren clar des dels inicis el que volien: una casa al costat del camp que apostara per la cuina valenciana, amb especial cura en els esmorzars i els arrossos.

És Parada obligada el mercat de la terra al casó de roca, de productes ecològics i de proximitat

La història de Ca Xoret està lligada a un dels llocs més emblemàtics del nucli, el betlem tradicional de Roca, que ha difós el nom del barri per tot arreu des del seu naixement, el 1990. En arribar l’estiu, tota la família i entorn de Melxor Almela Lagarda col·laborava, aprenia i creixia al mateix temps que ho feia el seu monument, que abans es muntava a Ca Xoret, i ara enfront. “Van augmentar tant les visites que en 2005 ens vam traslladar a l’actual ubicació”, explica Conxa, cuinera i copropietària a Ca Xoret, i betlemista.

Com a particularitat, el pessebre també recrea el passatge popular de l’Olla de Nadal, on es retrata a una família valenciana del segle passat, amb una barraca, una sénia i una xicoteta horta.

Parada obligada és també el Mercat de la Terra al Casó de Roca, on podem adquirir productes agropecuaris, ecològics i de proximitat, gràcies a una iniciativa de l’Associació de Veïns de Roca Cuiper i la regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Meliana. Un mercat quinzenal singular on pots gaudir d’un banc de llibres o degustar esmorzars típics. És un dels projectes que destaquen des de l’Associació de Veïns del barri dins de les polítiques de dinamització cultural i comercial impulsades. Perquè, tot i que la tranquil·litat, el saber fer i el bon viure són valors essencials, els veïns han trobat a faltar-hi més joventut. Per sort, la protecció de l’horta ha mantingut a ratlla la nova construcció i fins ara no hi havia cases i alqueries en venda. L’arribada de nous veïns fa més necessàries que mai aquestes accions que estan contribuint a fer que la vitalitat del barri vaja en augment. Perquè davant la despersonalització dominant, el barri Roca Cuiper ha esdevingut per la seua autenticitat i estil de vida en un paradís accessible, on retrobar i viure la terra i els orígens.