Rafelbunyol sona a música contemporània

Parlar de música contemporània en l’Horta Nord és parlar de “Rafel Festival”, una iniciativa musical que de nou tindrà lloc en el mes d’Octubre a Rafelbunyol i que enguany arriba a la setena edició amb l’objectiu de seguir obrint l’espectre musical a tots els públics, i no solament a l’àmbit professional.

Rafelbunyol sona a música contemporània

REDACCIÓ – Amparo Sancho
FOTOGRAFIA – Ajuntament de Rafelbunyol
Durant els tres primers caps de setmana d’octubre torna el “Rafel Festival”, un certamen de música contemporània que en aquesta setena edició incorpora com a novetat el concurs internacional d’interpretació de Música de nova creació ‘Re_Cre@’.

Parlar de música contemporània en l’Horta Nord és parlar de “Rafel Festival”, una iniciativa musical que de nou tindrà lloc en el mes d’Octubre a Rafelbunyol i que enguany arriba a la setena edició amb l’objectiu de seguir obrint l’espectre musical a tots els públics, i no solament a l’àmbit professional. El certamen engloba tota la música que es crea en l’actualitat. Dins del món acadèmic es fa referència a la música d’avantguarda del segle XX però, per definir-la d’una forma més propera, es pot considerar com un mestissatge entre la cosa popular, acadèmica i folklòrica. Un concepte que en els països europeus defineixen com a “nova música” i que per a uns altres és tota aquella composició escrita en els últims cinquanta anys, particularment després dels anys seixanta.

Miguel Ángel Barbis, director de “Rafel Festival”, ens apunta que la música clàssica té una tradició i una funció molt específica, i assegura que en l’actualitat “no és estrany trobar una reinterpretació del clàssic cap al contemporani; molts compositors provenen del jazz o del pop i aqueixa influència es nota”.

Es pot dir que “Rafel Festival” és ja una referència en l’àmbit comarcal, ja que amb set edicions a l’esquena, comptant amb la que tindrà lloc en aquest 2018, s’ha convertit en una iniciativa pionera en apostar per aquest tipus de música. Malgrat açò, encara són molts els que queden per descobrir la música contemporània, perquè consideren que es tracta d’una música elitista, una creença que Barbis desmenteix: “És un festival obert a tothom, per a mi és una necessitat com a creador donar una oportunitat a aquest tipus d’estil perquè en l’actualitat hi ha pocs espais per a mostrar les noves creacions; veiem que normalment els contenidors culturals valencians més importants no aposten per les noves creacions sinó per obres i autors amb una identitat marcada”.

Segons apunten alguns acadèmics, en els últims temps, la música contemporània s’ha vist alterada per l’ús de les noves tecnologies en la composició, el que permet als compositors escoltar esbossos de les seues obres abans de l’estrena. Però la cosa no es queda ací, perquè segons Barbis, “els avanços tecnològics permeten als autors cercar noves formes de comunicació i integrar dins del discurs musical per exemple el vídeo, l’audiovisual o la dramatúrgia”, novetats totes elles que podrem veure en alguna de les actuacions programades per a la setena edició del “Rafel Festival”.

Precisament per la intenció del certamen d’apostar pels nous autors, els organitzadors han engegat per a aquesta setena edició el I Concurs Internacional d’Interpretació de Música de Nova Creació, “Re_Cre@”, que es durà a terme el 12 d’octubre en l’Auditori de Rafelbunyol, igual que la resta de concerts programats durant els tres primers caps de setmana d’octubre. Amb aquesta nova iniciativa es recerca fomentar la interpretació de creacions musicals recents a través de la selecció que facen els concursants. A més, es comptarà amb les formacions guanyadores per a programar les següents edicions del “Rafel Festival” i del Festival “Ensems” de València.

Al llarg de tota la jornada del concurs hi haurà audicions en les quals es realitzarà una preselecció de sis grups, formats per entre 2 i 6 intèrprets, de fins a 35 anys, que podran realitzar qualsevol tipus d’actuació amb repertoris creats en els últims 50 anys. Per al director del festival “es tracta de motivar els joves perquè interpreten nova música, un aspecte que en els conservatoris no es potencia. Es tracta de fomentar la interpretació de música del nostre temps i de creadors que tenim a prop”.

En aqueixa mateixa línia d’apostar per la gent jove s’ha programat una actuació de Joves Talents que, sobretot, pretén donar l’oportunitat d’oferir un concert als joves del municipi. Molts d’ells tenen molta projecció i talent, i estan a un pas de la professionalització.

La setena edició de Rafel Festival començarà el 6 d’octubre amb Tradició a l’Escena Contemporània&Silboberri Txistu Elkartea, una producció en col·laboració amb Ensems i Mostra Sonora de Sueca, i en la qual s’entremesclen instruments tradicionals i música de nova creació. L’actuació considerada com el plat fort d’enguany arribarà el 13 d’octubre amb Solistes de l’Ensemble Modern de Frankfurt que els organitzadors defineixen com la filharmònica de Berlín en música moderna. Les noves tecnologies seran protagonistes el 20 octubre gràcies a Trio Feedback, format per saxofó, contrabaix i acordió; mentre que Ensemble d’Arts & Neopercusión tancaran el certamen el 21 d’octubre.