Molt més que sol i platja a la Pobla de Farnals

Fa ja més de mig segle que es desenvoluparen els primers projectes d’urbanització al litoral de La Pobla de Farnals. La proximitat de les platges del municipi amb València i l’auge del turisme de sol i platja van ser dos factors decisius a l’hora de projectar el nucli principal d’aquesta zona costanera que encara conserva el sabor d’eixa època.

Molt més que sol i platja a la Pobla de Farnals

REDACCIÓ – Mireia Corachán
FOTOGRAFIA – Alamida

Fa ja més de mig segle que es desenvoluparen els primers projectes d’urbanització al litoral de La Pobla de Farnals. La proximitat de les platges del municipi amb València i l’auge del turisme de sol i platja van ser dos factors decisius a l’hora de projectar el nucli principal d’aquesta zona costanera que encara conserva el sabor d’eixa època. L’augment dels salaris i la reducció de la jornada laboral van fer possible eixe miracle que abans estava vetat per a la classe treballadora: passar unes vacances familiars al costat de la mar. Els primers estiuejants de la platja de La Pobla de Farnals venien principalment de València, just quan l’arribada dels 600 i altres utilitaris feien realitat per a algunes famílies prescindir d’aquell nostàlgic tramvia a la Malva-rosa, que era fins aleshores la forma en què els valencians podien gaudir de la seua platja, tan pròpia com llunyana.

Arrancava el boom turístic tardofranquista. Famílies senceres es desplaçaven des del cap i casal per disfrutar dels seus llargs estius, que coincidien amb les vacances escolars. La Pobla de Farnals no ha sigut mai el típic poble turístic, hoteler i superpoblat. Durant dècades, aquest municipi ha encarnat el model clàssic de turisme familiar, un estil d’estiueig vinculat a l’ús i goig dels residencials d’apartaments, amb una forma de vida característica: veïnes i veïns jugant un dominó a la fresca, tovalloles de tota mena penjades als balcons, joguets acolorits oblidats a la piscina, joves tombats sota l’herba dels jardins en les llargues vesprades d’estiu o estridents disco-mòbils sonant fins a la matinada.

Però enfront d’aquesta imatge estereotipada, l’Ajuntament de La Pobla de Farnals ha apostat per oferir una alternativa que enriqueix el popular model de sol i platja. El festival d’arts escèniques Artalamar, que ha celebrat aquest mes de juny la quarta edició, reflecteix a la perfecció aquest nou esperit de diversificació de l’oferta tradicional.

En aquesta línia, dins el paraigua de la Fira d’Estiu, el consistori defineix una programació cultural i d’oci amb propostes atractives per a un públic de totes les edats. Concerts, cinema a la platja, animació teatral, espectacles de circ, clown, òpera, humor o acrobàcies, música en directe, ball, activitats infantils i esportives, fires comercials o mercats temàtics són algunes de les opcions. Totes aquestes activitats tenen lloc als tres focus més actius de la zona: la platja Nord, la plaça de les Corts Valencianes i la platja Pobla Marina (antiga Platja Sud).

La Pobla de Farnals ha evolucionat des dels temps dels Beatles i la minifalda adaptant-se a la demanda d’un oci diferent.

La platja Nord ha tornat a aconseguir aquest any 2019 la Bandera Blava, que certifica la qualitat de l’espai quant a l’estat de l’aigua, la informació i educació ambiental, la seguretat, els serveis, l’accessibilitat i les instal·lacions. A més, segons es desprén de les analítiques realitzades periòdicament, la qualitat de l’aigua ha sigut excel·lent, no sols a la Platja Nord, sinó també a la Platja Pobla Marina, recentment reconeguda i desafectada del port esportiu, un fet que permetrà sol·licitar certificacions com la Bandera Blava i altres reconeixements d’accessibilitat i qualitat mediambiental, com ara la Marca Q. La platja Sud no estava definida com a zona de platja, malgrat que el consistori presta els mateixos serveis que en la platja Nord i, a més, és especialment adequada per a famílies amb xiquets, en estar annexa a Pobla Marina, segon port esportiu de la província. També Pobla Marina ofereix una àmplia gamma de serveis molt prop de la zona d’amarres: farmàcia, centre mèdic, oficina de correus, comerços, accés directe a la platja, restaurants, taxi, autobús, vigilància nocturna, piscina chill out durant l’estiu, escoles de submarinisme, surf i anglès o els clubs de pesca, regates i kayaks.

Però si després de tantíssima activitat, les persones visitants i residents necessiten un merescut descans, es poden relaxar mirant el cel en l’sky bar de l’Hotel Meraki, premi a la innovació turística de la Comunitat Valenciana. De cara a aquest estiu, Meraki ha organitzat les ‘Nits a la lluna de La Pobla’, un menú-experiència gastronòmica amb maridatge de vins, còctels i música.

Respecte de l’oferta privada, la regidoria de Turisme ha volgut descentralitzar el nucli d’activitat comercial, agrupat al voltant de les platges Nord i Sud, la plaça de les Corts Valencianes i el port. Una de les principals accions per ampliar l’àrea comercial ha sigut la peatonalització d’una de les avingudes més transitades de la localitat, el carrer Caravel·les, transformant-lo en un espai atractiu per al comerç, el turisme i l’oci, sectors que es poden anar obrint a altres barris.

És evident que el paisatge, els escenaris i la foto fixa d’aquesta postal, canvien amb el pas dels anys, una transformació que al litoral es fa encara més palpable. La Pobla de Farnals ha evolucionat des dels temps dels Beatles i la minifalda, adaptant-se a la demanda d’un oci diferent, a les noves necessitats socials i formes de consum, sense renunciar a la projecció internacional d’uns efectes que revertiran en la imatge positiva del poble a mitjà i llarg termini. Però malgrat això, La Pobla no ha perdut l’essència i el sabor de sempre: parlar hui d’aquesta platja encara és per a molts de nosaltres recordar els estius de la infantesa a l’apartament dels iaios, i serà per a les noves generacions el lloc on retrobar la felicitat, la joventut i la diversió compartida.