L’esplai fa convivència

Amb motiu del 9 d’octubre els Dimonis de Massalfassar, colla pionera en la nostra comarca de recuperació de la cultura autòctona del foc, faran un dels seus espectacles de correfocs pels carrers de Godella. Durant la vesprada prèvia realitzaran un taller infantil de foc i pintura.

L’esplai fa convivència

REDACCIÓ – Eduard Ramírez
FOTOGRAFIA – Ajuntament de Godella

Amb motiu del 9 d’octubre els Dimonis de Massalfassar, colla pionera en la nostra comarca de recuperació de la cultura autòctona del foc, faran un dels seus espectacles de correfocs pels carrers de Godella. Durant la vesprada prèvia realitzaran un taller infantil de foc i pintura. «Hem triat una activitat molt visual i cridanera, a banda de participativa, que iniciarà als nostres menuts com a «dimonis». Perquè amb això obrim tota una nova programació durant el curs al llarg de la setmana», explica la regidora de Cultura, Tatiana Prades.

El que pretén esta iniciativa municipal és diversificar l’oferta disponible per a les famílies, que fins ara solia concentrar-se en els caps de setmana, quan poden compartir el temps lliure. La idea és que el centre municipal de l’Escorxador mantinga una atractiva oferta que es convertisca en quotidiana. Per exemple, en el mes d’octubre estarà en marxa un ludoespai per als més menuts i fins als 6 anys, cada dimarts i dijous. Els dimecres l’espai queda reservat com a sala d’estudi, mentre que els divendres queden per a activitats específiques de cada un dels clubs d’edat que puguen dinamitzar els quatre sectors de públic infantil i juvenil que han sigut plantejats: el «club menut» inclou els xiquets i les xiquetes de 0 a 6 anys, el «+ k club» està dedicat als de 6 a 12 anys, el «club jove» als de 12 fins a 16, i el «+ k jove» de 16 anys endavant.

Així a partir d’ara s’hi podrà trobar entre setmana, batucada o circuit d’activitats de psicomotricitat, racons de joc lliure per als menuts. I els caps de setmana es continuaran oferint espectacles: el divendres 4 d’octubre els joves tindran batalles i exhibició de rap, DJ i ball; un taller de circ familiar el diumenge 6, amb exercicis i jocs clown; i el dissabte 26 primer s’hi farà una animació lectora amb titelles a partir del llibre «La Maria no té por», que tindrà continuïtat amb una cercavila d’Espantacriatures valencians tradicionals, des de la biblioteca fins al Casal Jove, on les persones assistents gaudiran d’un esmorzar «terrorífic».

La continuïtat és l’aspecte més rellevant, ja que l’objectiu és aconseguir que la població dels menors d’edat faça seus els llocs i les dinàmiques, que els deixem de tractar simplement com a espectadors i els permetem implicar-se en el seu poble amb el veïnat de la seua franja d’edat. Temps i espais per tal que esdevinguen els vertaders protagonistes de la pràctica cultural.