L’atracció dels valencians pel foc és evident. Des dels saraus fins als actes més solemnes, la pólvora impregna bona part dels esdeveniments que es desenvolupen al territori. Ja estiguen convertits en l’element protagonista o siguen una peça addicional, coets, traques i petards són inherents a moltes de les accions socials en les quals participem.

La Nit Màgica

REDACCIÓ – Manuel Regidor
FOTOGRAFIA – Josep Gil

L’atracció dels valencians pel foc és evident. Des dels saraus fins als actes més solemnes, la pólvora impregna bona part dels esdeveniments que es desenvolupen al territori. Ja estiguen convertits en l’element protagonista o siguen una peça addicional, coets, traques i petards són inherents a moltes de les accions socials en les quals participem. En contraposició a l’estrèpit, es troba la música, altre dels factors definitoris de la cultura valenciana; i com a escenari de les reunions, el carrer.

Era l’any 1987 quan Josep Vicent Sanchis es va convertir en alcalde de la Pobla de Farnals. “Arribà juliol, no teníem una festa gran al nostre municipi i vàrem decidir que era el moment de canviar això”, explica l’exedil. 31 anys després, la Nit Màgica, l’espectacle pirotècnic que es va proposar per a cobrir aquest buit, continua sent una fita de les festes patronals de la Creu, funció que enguany va tindre lloc el passat 14 de setembre. “Buscàvem una activitat en què la gent s’implicara i que recuperara l’esperit mediterrani de les festes al carrer”, explica Josep Vicent. “Em varen parlar de Xarxa Teatre i dels seus shows, un dels quals era la Nit Màgica, el qual combinava focs d’artifici, tradicionals del País Valencià, la festa al carrer, la música i la participació de l’audiència”, relata.

Donada la idiosincràsia valenciana, l’èxit d’aquesta mescla estava assegurat. La funció s’inicia a la plaça de l’Ajuntament amb un discurs de Sant Roro, patró dels borratxos, figura folklòrica i inspiradora de romanços que han sigut interpretats per artistes del nivell d’Al Tall o Pep Gimeno “Botifarra”. El personatge convida a les persones participants a unir-se a la festa, protagonitzada per dimonis que, acompanyats dels músics, recorren els carrers del municipi mentre llancen coets. El poble es transforma durant una hora en un festival de llum amb un espectacle molt elaborat però amb cert aire anàrquic, on el públic balla immers en els núvols d’espurnes, convertint així la pirotècnia en l’element integrador entre actors i assistents.

Buscàvem una activitat en què la gent s’implicara i que recuperara l’esperit mediterrani de les festes al carrer

“El primer any la gent no sabia de què aniria la cosa, però gaudiren tant que ho vàrem repetir l’any següent”, indica Josep Vicent. Des d’aleshores, excepte durant dos anys en què l’Ajuntament no va contractar l’espectacle, i un altre en què el show que es va seleccionar va ser un diferent, la Nit Màgica ha tornat cada estiu a la Pobla de Farnals. “Hi participen tots, des del xiquet fins al iaio”, exposa l’exalcalde. “Crec que eixe és un dels factors que definix la festa”, conclou.

Xarxa Teatre, el grup que hi ha darrere de la Nit Màgica, va nàixer en 1983 i, només tres anys després, varen estrenar aquest muntatge. “Volíem un espectacle en què la participació del públic fora fonamental i la pirotècnia, el leitmotiv”, conta Leandre Escamilla, codirector del col·lectiu. “Vàrem recuperar estructures pirotècniques tradicionals, com els bous de foc, i les vàrem integrar al show, tenint sempre present que l’audiència havia de ser la protagonista”, relata.

L’actor creu que la prova que demostra que l’acció seguix funcionant i que s’ha adaptat bé als nous temps és que encara es demanda. “Des del naixement, hem investigat amb nous elements i hem guanyat en experiència i professionalització, però l’esperit és el mateix”, exposa. Així i tot, aquesta ha estat la quarta edició en què, com a mostra de gratitud per confiar en la companyia durant tots aquestos anys, al final del número s’ha afegit una sorpresa.

Xarxa Teatre ha portat La Nit Màgica a més de 30 països i, malgrat les diferències en la manera en què l’audiència s’implica, Leandre afirma que sempre s’ha aconseguit provocar una catarsi, que és precisament l’objectiu. Òscar, actor de la companyia, ha interpretat a Sant Roro durant més de 15 anys i coincidix en aquesta idea. “Una cosa que crec que diferencia a la Nit Màgica és que no és un correfoc normal, sinó que està teatralitzat”, exposa. “Proposem el foc, una tradició molt valenciana i que en el nostre cas té un caràcter festiu, i una cercavila amb percussió i dolçaina, elements també molt típics de la nostra terra”, indica l’actor.

Ja siga per l’exotisme que la combinació d’eixos elements desperta en l’estranger o per la seua capacitat d’identificació que provoca a municipis com la Pobla de Farnals, la Nit Màgica aconseguix dotar al nostre folklore d’un caràcter quasi universal en convertir les particularitats en les peces que conformen una celebració fonamentalment visceral que alimenta eixe goig per la festa que se sent arreu del món.