El parc és un singular corredor de bosc mediterrani pròxim a València que mereix especial protecció. A partir d’abril, l’Ajuntament impulsa activitats per recuperar el seu protagonisme i ressaltar el privilegi que suposa tindre un espai d’aquestes característiques

La Bonaigua

El pulmó verd de Rocafort

REDACCIÓ – Jorge Pérez
FOTOGRAFIA – Miguel Aguado
El parc és un singular corredor de bosc mediterrani pròxim a València que mereix especial protecció. A partir d’abril, l’Ajuntament impulsa activitats per recuperar el seu protagonisme i ressaltar el privilegi que suposa tindre un espai d’aquestes característiques

La Bonaigua és el gran pulmó verd del nord de Rocafort. El parc suposa un important corredor mediambiental pròxim a València del qual gaudeix el veïnat en els seus moments d’oci, convivència i esplai. També té un valor històric de restes arqueològiques, com ara un aqüeducte romà que va proveir la capital del Túria durant l’època i diverses pedreres medievals de les quals es va obtindre la pedra per als principals monuments de València, com ara els ponts històrics, el Micalet o el monestir renaixentista de Sant Miquel dels Reis.

El naturalista Cavanilles ja va descriure la Bonaigua, junt amb el Pinar de les Pedreres (en el terme municipal de Massarrojos), com a part d’un paratge forestal més ampli anomenat ‘Les Llometes’. Ambdós espais suposen, després de la Devesa de El Saler, la pinada més propera a València, tenint per això un alt valor ambiental.

A més a més, a l’espai estan presents espècies botàniques de bosc mediterrani que mereixen especial protecció i confereixen a la Bonaigua una singularitat única. Per això, Rocafort ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient que reconega el conjunt format pel Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres com a Paratge Natural Municipal. Aquests paratges són llocs protegits que posseeixen valors d’interés local per a usos naturals i recreatius.

En aquest sentit, amb la intenció que el veïnat participe de la Bonaigua, l’Ajuntament de Rocafort impulsa diferents activitats ciutadanes a la zona per recuperar el seu protagonisme social i ressaltar el privilegi que suposa per a Rocafort comptar amb un espai d’aquestes característiques. “Enguany conjuguem la promoció del parc natural de la Bonaigua amb les activitats de consciència i convivència. Als seus valors naturals, botànics i patrimonials cal afegir el seu potencial com a lloc de pau i d’esplai”, explica el regidor de Medi Ambient, Eduard Comeig.

El dilluns de Pasqua hi haurà una jornada familiar al parc de la bonaigua amb teatre, un concert i jocs infantils

El Consistori presenta a partir d’abril la tercera edició de ‘Rocafort en verd’, un programa d’activitats de conscienciació sobre medi ambient, sostenibilitat i naturalesa, que es desenvolupa fins al juliol. Durant aquest primer mes, s’organitzen, entre d’altres, excursions escolars a la Bonaigua amb visites guiades. A més a més, el dilluns de Pasqua, dia 22 d’abril, hi haurà dins del programa una jornada familiar al Parc amb teatre, concert infantil, jocs de xiquets i esmorzar. “Les famílies podran menjar la tradicional mona d’una manera diferent i divertida”, comenta Comeig.

Rocafort en verd

Per tercer any consecutiu, ‘Rocafort en verd’ promou una relació amable i uns hàbits respectuosos de la ciutadania amb l’entorn natural a través de trobades, tallers i activitats formatives i cíviques, per conscienciar i implicar les famílies en la protecció del medi ambient i sensibilitzar sobre l’ús responsable de l’espai natural.

La iniciativa aprofita també que durant molts dies de primavera es commemoren múltiples dates que promouen el respecte al medi ambient, com ara el Dia internacional del reciclatge (17 de maig); el Dia de la fascinació per les plantes (18 de maig); el Dia europeu dels Parcs Naturals (24 de maig); o el Dia mundial del medi ambient (5 de juny).

Patrimoni cultural valencià

Rocafort ha obert recentment el procés d’exposició pública i de participació ciutadana del Catàleg de Béns del municipi, que preveu preservar el patrimoni cultural, natural i paisatgístic que identifica i dota de personalitat al poble, a més d’augmentar les proteccions de l’actual PGOU. Aquest catàleg serà un dels primers de la Comunitat Valenciana que incloga, a més dels béns de patrimoni cultural, els de patrimoni natural i de paisatge.

Això suposa que elements com l’horta o el terreny forestal de la Bonaigua puguen incloure’s per a la seua preservació. L’elaboració del catàleg també permet seleccionar béns del poble, edificis, construccions, jardins, etc., amb unes característiques que els fan més rellevants i singulars perquè formen part dels béns del Patrimoni Cultural Valencià. El catàleg proposa nous béns com, per exemple, el Forn de la Bonaigua, un punt de visita necessari durant els passejos per la zona. “Des de novembre de 2016 treballem en la redacció del catàleg, que ajudarà a millorar la confiança, la convivència i el prestigi de Rocafort”, diu el regidor.

El projecte, coordinat per la regidoria d’Urbanisme, està dirigit per un grup interdisciplinari d’arquitectes, enginyers agrònoms i historiadors especialistes en patrimoni cultural i medi ambient.