Els versos canten i ballen a Bonrepòs i Mirambell

Una cançó amb toc medieval, un reggae o una rumba són alguns dels múltiples ritmes o melodies que podrem trobar en Versos que canten i ballen. Es tracta d’un llibre-CD compost per un total de catorze poemes musicats i cantats pel Cor dels Menuts de Bonrepòs i Mirambell.

Els versos canten i ballen a Bonrepòs i Mirambell

REDACCIÓ – Amparo Sánchez
FOTOGRAFIA – Cor dels Menuts

Una cançó amb toc medieval, un reggae o una rumba són alguns dels múltiples ritmes o melodies que podrem trobar en Versos que canten i ballen. Es tracta d’un llibre-CD compost per un total de catorze poemes musicats i cantats pel Cor dels Menuts de Bonrepòs i Mirambell. Sens dubte, un repte per al seu principal promotor, Vicent Ros, director de la formació, que fa quasi dos anys es va plantejar convertir en cantates algunes poesies i que ha comptat amb la col·laboració de la directora del cor infantil, Victòria Ros, qui també ha realitzat la seua aportació. Segons el mateix Ros, va ser un procés complex: “Vaig comentar la idea a Victòria, vaig començar a buscar poesies que foren idònies i vaig descobrir l’autora Fina Girbes i el seu llibre Versos que van i vénen. Vaig decidir posar-li música a algunes d’eixes poesies i li vaig traslladar a la poetessa la iniciativa, que per a la meua sorpresa va ser molt ben acollida per la seua part”. Amb eixe primer pas donat va anar naixent a poc a poc un projecte que ha comptat amb el recolzament de l’editorial Bromera i que fa pocs dies que acaba de veure la llum.

Entre les cançons que faran ballar a xicotets i majors trobem títols tan suggeridors com “M’encanta viatjar”, “El vaixell pirata” o “Pobres Sabates”. Els encarregats de posar veu als poemes han sigut al voltant d’una trentena de xiquets i xiquetes del Cor dels Menuts de Bonrepòs i Mirambell, que van passar per l’estudi de gravació entre juliol i setembre del 2017 i que ara, per fi, han vist el producte final del seu treball convertit en realitat.

Vicent Ros confia que el projecte siga ben acollit per les escoles de música i els centres educatius de parla valenciana: “S’ha editat en format llibre-CD, amb els temes cantats i en playback, de manera que si el professorat d’alguna escola coral o dels centres d’infantil i primària volen dur a terme el projecte amb l’alumnat, podran fer-ho. A més, els poemes es presenten amb les partitures de les notes musicades”.

La guinda a la iniciativa, que ha eixit al carrer al preu de 20 euros i que pot adquirir-se a través de la web de Bromera, així com en llibreries i grans superfícies, l’ha posada l’il·lustrador Pere Puig, que acompanya amb els seus dibuixos cada un dels catorze poemes musicats.

El passat 14 de desembre va tindre lloc la presentació a Algemesí i a principi del 2019 es durà a terme a Bonrepòs i Mirambell. Per a Vicent Ros ha sigut un gran repte. “S’està animant la creació musical per a xiquets i xiquetes amb grups com Ramonets o Dani Miquel, i nosaltres vérem que també podíem fer alguna cosa que isquera del nostre poble. Ara la idea és continuar, poder traure un segon volum i anar musicant poetes de la nostra terra”.

Un cor amb història

En l’actualitat el cor es dividix per edats comptant amb el Cor dels Menuts, format per xiquets d’entre cinc i nou anys; el Cor Interlúdic, des dels nou fins als quinze anys; i el Cor Principal, des dels quinze en avant sense límit d’edat. Però en els seus inicis la formació va nàixer amb un caràcter juvenil. D’ell no sols formen i han format part els xiquets i xiquetes de la localitat, sinó també de municipis pròxims com Carpesa o Almàssera. Tal com explica el director, “es tracta de l’associació musical més antiga del municipi. Començàrem amb assajos en l’escola per part d’un grup de xiquets, entre ells jo, fa ja unes tres dècades. A poc a poc va anar creixent i amb el temps decidirem formar el Cor dels Menuts”.

Cada divendres hi ha assajos, més encara en estes dates, amb la mirada posada en les celebracions nadalenques. I és que ja és una cita obligada a Bonrepòs i Mirambell el seu concert en l’església, que enguany tindrà lloc el 21 desembre a les 20.30 hores i on participaran els prop de seixanta membres que conformen tot el Cor.

En l’última dècada el grup de majors ha anat canviant i adaptant-se a les circumstàncies. Això no obstant, assegura Vicent Ros, “no és un cor a l’ús i treballem amb projectes molt innovadors, interpretant cançons amb estils molt variats”. Un cor dinàmic que aconsegueix que la gent que l’escolta s’anime a cantar i a ballar.