Albalat dels Sorells guanya aire net

El municipi rep un premi a la millor iniciativa estatal contra les emissions contaminants amb l’estratègia ‘Albalat 0,0’. Pensa global, actua local. D’aquesta manera, des d’Albalat del Sorells es treballa per a realitzar accions concretes al poble que contribuïsquen a frenar el canvi climàtic.

Albalat dels Sorells guanya aire net

REDACCIÓ – Jorge Pérez
FOTOGRAFIA – Ajuntament d’Albalat

Pensa global, actua local. D’aquesta manera, des d’Albalat del Sorells es treballa per a realitzar accions concretes al poble que contribuïsquen a frenar el canvi climàtic. Una sèrie d’iniciatives que poden servir d’exemple per a altres municipis de la comarca i que, de moment, ha estat motiu perquè Albalat haja sigut reconegut amb el Premi X Aire Net per ser la localitat d’Espanya de menys de 100.000 habitants amb un projecte més compromés per millorar l’aire que respiren els seus veïns, especialment gràcies a la seua estratègia ‘Albalat 0,0’.

El guardó, que entrega la Plataforma X Aire Net formada per empreses, organitzacions professionals i científiques de l’entorn mediambiental, suposa un reconeixement als ajuntaments pioners a desenvolupar accions de millora de la qualitat d’aire, plans de mobilitat sostenibles i iniciatives que reduïsquen la contaminació atmosfèrica. Així, en la categoria de ciutats de més de 100.000 habitants, la seleccionada ha estat Bilbao.

El jurat, format per investigadors de prestigi i associacions professionals vinculades al medi ambient, ha valorat que Albalat, malgrat la seua menor població en comparació amb la resta de candidatures, ha desenvolupat accions que demostren que ser una localitat xicoteta “és perfectament compatible amb la protecció de la salut dels seus veïns i veïnes mitjançant la millora de la qualitat de l’aire”, expliquen des de l’organització. La cerimònia de lliurament tindrà lloc a Albalat després de l’estiu.

Xesco Martínez, tècnic de medi ambient d’Albalat, afirma que aquest reconeixement “reforça el projecte del poble amb l’entorn i amb els veïns”. “Ens ajuda a continuar desenvolupant accions per a reduir emissions contaminants i recuperar l’espai públic per a la ciutadania. La nostra prioritat són les persones”, comenta.

Una estratègia transversal

‘Albalat 0,0’ és una estratègia impulsada a la fi de 2017 per la regidoria de medi ambient amb la intenció de reduir les emissions contaminants en el municipi. El projecte es basa en generar mesures de transició energètica cap als recursos renovables, impulsar la mobilitat sostenible i segura, a més de desenvolupar accions per a millorar la salut i fomentar la participació i la conscienciació ciutadana en el projecte.

En aquest sentit, el ple municipal va aprovar recentment licitar un contracte perquè els equipaments municipals i l’enllumenat públic funcione amb energia 100% renovable, “la qual cosa suposarà deixar d’emetre a l’atmosfera 297 tones de CO2 cada any”, expliquen des del Consistori. A més a més, els habitatges amb plaques fotovoltaiques poden obtindre bonificacions de fins al 50% en l’IBI i els vehicles elèctrics i menys contaminants beneficiar-se de reduccions en l’impost de circulació.

Dins del projecte, una altra de les iniciatives més importants per afavorir la convivència veïnal ha sigut la recuperació d’espais públics com la reurbanització i l’ampliació de voreres del carrer Major, juntament amb la limitació de velocitat de circulació de 30km/h en tot el poble.

Punts de mesura de NO2

‘Albalat 0,0’ ha suposat també la instal·lació de 14 punts de mesura de NO2 (diòxid de nitrogen) repartits per tot el municipi. El tècnic de medi ambient explica que “és una eina molt útil per a conéixer els punts crítics i on hem d’actuar”. No obstant això, segons les dades registrades durant els últims mesos, la presència de NO2 al poble, el gas que principalment emeten els automòbils i que més afecta a la salut pública, està en nivells al voltant dels 25 μg/m³, lluny dels 70 μg/m³ que poden respirar-se en diverses zones de València ciutat amb alta densitat de trànsit de cotxes.

Les mesures assenyalen diferències importants entre les zones peatonals i la resta del nucli urbà que suposen arguments perquè Albalat fomente els desplaçaments a peu o en bici. “Disposem també de mesures anteriors a la pacificació del trànsit del carrer Major, la qual cosa ens permetrà comparar la qualitat de l’aire després de la intervenció”, apunta Martínez.

Energies renovables

Cada any s’instal·laran 5 kW de plaques fotovoltaiques o aerogeneradors per a fomentar l’autoconsum i el balanç net als equipaments públics. També s’impulsaran activitats per a lluitar contra la pobresa energètica. Mentrestant, continuaran les iniciatives de divulgació com ara ‘Dinàmica’, fira sobre medi ambient i comerç de proximitat, que el passat octubre van visitar 4.000 persones per a participar en tallers i xarrades entorn les energies netes, la mobilitat elèctrica i el consum responsable.