Vinyetes amb profunditat

La Pobla de Farnals organitza el I Premi de Novel·la Gràfica amb 4.000 € de premi per a l’obra guanyadora.

Vinyetes amb profunditat

REDACCIÓ – Manuel Regidor

“La novel·la gràfica no deixa de ser un còmic amb un enfocament més adult i amb major presència pel que fa a l’extensió o la presentació”. D’aquesta manera descriu el gènere Carlos Ciurana, secretari de l’Associació Valenciana del Còmic. Les vinyetes de les obres, amb una càrrega artística innegable, serveixen per a narrar històries a través d’una imatge estàtica perfectament embastada amb la paraula.

Paco Roca és un exemple de l’acceptació que el gènere ha guanyat durant els últims anys. Arrugas, possiblement la seua obra més popular, va aconseguir connectar amb el públic a través d’un estil costumista i una temàtica que molt difícilment ens pot resultar aliena: l’envelliment. D’altra banda, obres com V de Vendetta, de l’anglés Alan Moore, s’han convertit en peces clàssiques de la cultura pop i, igual que els treballs del valencià, demostren la complexitat a la qual arriba la novel·la gràfica. Les vinyetes poden ser adultes i contindre una profunditat perfectament comparable a la d’altres expressions artístiques com la literatura, la pintura o el cinema, considerats, històricament, molt més intel·lectuals.

Serveixen per a narrar històries a través d’una imatge embastada amb la paraula

Amb l’objectiu de promoure la creació i difusió d’obres d’aquest tipus de peces, l’Ajuntament de la Pobla de Farnals organitza un concurs de novel·la gràfica d’àmbit estatal i temàtica oberta. El calendari del certamen estableix que el període de presentació de treballs romandrà obert fins a finals de juny. La persona guanyadora obtindrà un premi en metàl·lic de 4.000 euros i l’edició impresa de l’obra.

Es tracta d’un guardó molt valuós per a aquelles persones que es dediquen a la il·lustració. “Molts autors han d’optar per l’autoedició i això és molt complicat”, explica el secretari de l’Associació Valenciana del Còmic. Comenta que les convocatòries de premis ajuden molt als creadors i creadores: “Els dos últims premis Salamandra els guanyaren Laura Pérez i Pablo Monforte amb Náufragos i Ana Penya amb Estamos todas bien, dues xiques valencianes a les quals el premi els ha obert moltes portes”.