Sabors de la terra

Foios promourà els costums culinaris locals amb la celebració del III festival gastronòmic “Ben Cuit”, amb tallers, xarrades i el tast de productes.

Sabors de la terra

REDACCIÓ – S.R.F
FOTOGRAFIA – S.R.F

La comarca de l’Horta Nord sempre ha destacat pel seu ben saber culinari i per l’intens sabor dels seus productes, i és que no és per a menys… L’horta que l’envolta és una bona catifa per a fer de la gastronomia un plat únic en aquells poblets que la conformen.

Ens centrem en aquesta ocasió al municipi de Foios, el qual, sense sobrepassar els 7500 habitants, és una de les localitats de la comarca que més terreny de conreu acumula. Entre els productes que es cultiven hi podem destacar la taronja, la carxofa, les exquisides cebes tendres i, sobretot, els melons Oro Cuiper, comercialitzats des de l’any 1940, amb fama de convertir-se en mel només freguen el paladar. La terra on es conreen i la proximitat al mar fan d’aquest meló una peça de fruita dolça que es converteix en l’estrela de l’estiu, molt propícia per a després de dinar per la seua frescor i lleugeresa.

La gastronomia és sense dubte un dels punts forts de la comarca i entre els municipis veïns sempre hi ha hagut tradició de barallar-se per ser els millors. Així, d’on és la millor caldera de fesols i naps? Els habitants de Foios diuen, per descomptat, que la seua. El veïnat de Vinalesa defén les seues calderes a punta de ganivet i, un poc més al nord, en la Pobla de Farnals, es desvaneixen dient que el seu plat és el més gustós de la comarca.

La disputa, per sort, no traspassa les fronteres locals i, a la fi, tots sabem apreciar una bona caldera, feta a llenya i amb ingredients de proximitat, collits a la rodalia dels nostres pobles.

La taula dolça

Foios també té un important llegat pel que fa a la taula dolça. Les regines de la carta són les coques cristines, famoses per tot arreu: ametla marcona, sucre, ou, oli i, és clar, la gràcia del forner. Aquestes coques són mil·lenàries a Foios i conten que allà pel 1970 venien a emportar-se-les per dotzenes els veïns més espavilats. Ara per ara no hi ha taula en les festes de Foios sense la presència d’aquest dolç. Fins i tot, quan algun foier ha de fer algun present, les coques cristines són el millor aliment per a compartir amb les persones estimades. Les coques escudellades són, per a molts, les cosines germanes de les cristines, així com les de sagí. Els pastissets de moniato de qualsevol forn de Foios també tenen gran tradició, sobretot en Nadal, i es converteixen en tota una delicatessen per a tastar en la sobretaula.

Foios marca des de fa molts anys una sintonia culinària en la comarca, i ara per ara s’està fent que aquest llegat no es perda. L’Ajuntament va encetar fa un parell d’anys la iniciativa “Ben Cuit”, una aposta gastronòmica que dóna a conéixer, mitjançant una variada programació d’activitats, els costums de la taula del municipi, les seues arrels, la seua història i, per descomptat, les seues receptes, perquè es traspassen de majors a joves i no es perden mai.

“Ben Cuit” celebrarà en juny la seua tercera edició, amb un ampli ventall de mostres gastronòmiques per part dels bars. També es desenvoluparan tallers culinaris, xarrades, col·loquis i tasts per a assaborir de ben a prop el llegat més autèntic de les terres foieres.