S’enceta una ruta paisatgística i patrimonial pels senders d’horta que uneixen Alfara, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa.

L’horta reviscola

REDACCIÓ – Núria Garcia
FOTOGRAFIA – Alamida

Els nostres avantpassats recorrien, a peu o amb carro, els senders d’horta per a anar a les poblacions veïnes, habitualment per a mantindre relacions comercials o visitar éssers volguts. El món rural era una part intrínseca de les seues vides, perquè d’ell depenia la subsistència de les famílies, la major part de les quals vivien humilment dels fruits de la terra. La degradació progressiva de la realitat agrària, especialment intensa a partir dels anys 90, per la mancança de polítiques proteccionistes i per l’esclat d’un urbanisme descontrolat, féu que el paisatge natural que ens envolta esdevinguera una mena d’espai alié a les ciutats, que poc o res tenia a veure amb els nostres quefers.

A hores d’ara eixa percepció va canviant, a poc a poc, entre les persones que habitem l’Horta de València. Sembla que comencem a tindre una major consciència i respecte pel nostre entorn, i que eixa noció es veu recolzada incipientment per algunes institucions públiques. Així, a finals de febrer celebràvem l’aprovació de la Llei de l’Horta, un document que pretén la seua «preservació i recuperació com a espai de reconeguts valors agraris, ambientals, paisatgístics, culturals i històrics determinants per al progrés econòmic, la qualitat de vida de la ciutadania i la gestió sostenible de l’àrea metropolitana».

En l’àmbit local també s’està treballant per la revaloració de l’horta com a element vertebrador de la societat. Una bona mostra és l’aposta que ha realitzat la Mancomunitat del Carraixet, formada pels municipis d’Alfara del Patriarca, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa, amb la creació de la ruta turística “Camins del Carraixet”. Es tracta d’un itinerari intermunicipal que connecta les localitats per senders d’horta i que discorre pels principals monuments, edificis històrics, elements paisatgístics i camins de la zona, articulada al voltant del barranc del Carraixet.

El 3 de febrer va tindre lloc la inauguració de la ruta amb una excursió guiada, simultània des de cadascun dels pobles que conformen la Mancomunitat. Les més de 200 persones que hi participaren es trobaren en el pati de la Fàbrica de la Seda de Vinalesa, on esmorzaren i intercanviaren impressions sobre l’experiència.
L’itinerari està perfectament senyalitzat i continuarà promovent-se, tant entre el veïnat dels municipis que recorre, com entre els habitants de la resta de la comarca. S’han establert quatre llocs d’inici, propers a les connexions amb el transport públic, amb l’objectiu de fer la ruta accessible a persones vingudes d’altres localitats. Aquests nodes es troben en els voltants de les parades de bus de Vinalesa i Bonrepòs i de les estacions de metro d’Alfara i Foios. Addicionalment, també s’ha establert el barri de Mirambell com a localització per a començar el camí.

L’excursió és idònia per a connectar amb l’entorn soles o en companyia, per a gent menuda i gran. Carregueu les motxilles de bones sensacions i gaudiu de l’horta amb “Camins del Carraixet”.