Que a ningú li tremole el pols

A poc a poc la cultura va recuperant una part del terreny perdut a conseqüència de la crisi sanitària. El virus ha sacsejat les nostres estructures vitals i ens ha mostrat quines són les nostres principals debilitats, però també, indubtablement, un bon grapat de fortaleses.

Que a ningú li tremole el pols

Núria Garcia (Directora d’Espai Carraixet)

Una d’elles ha estat la gran capacitat d’adaptació i reinvenció de les manifestacions culturals i de la manera en què les consumim. És clar, el sistema social en què vivim ens obliga la major part de les ocasions a què hi haja intermediaris que organitzen i promoguen la cultura, perquè els artistes no poden sobreviure mostrant les seues obres desinteressadament de manera indefinida. En aquest punt, la tasca de les administracions públiques és necessària i urgent per a revifar un dels principals aspectes que ens humanitza a través de la bellesa, l’humor, l’impacte o la reivindicació. Són només algunes de les facetes que dimensionen la cultura com a expressió d’allò que ens fa vibrar, i retrobar-se amb ella dins d’aquesta nova normalitat pot, fins i tot, significar la transformació de la mirada dels espectadors.

Així, hi trobem una major exigència quan acudim a un teatre, a un espectacle de carrer o a un esdeveniment organitzat a la plaça del poble. No només pel que fa al compliment de les mesures i protocols de seguretat enfront del coronavirus, sinó per l’esforç que pot suposar ara per ara el consum de cultura, que ha de veure’s recompensat amb la qualitat de les propostes escèniques. Aquesta exigència es convertix en una gratitud immensa, en una major apreciació del públic respecte dels artistes i en la reafirmació que, sense cap dubte, cal seguir donant suport a la cultura.

Després dels moments més durs del confinament, hi va haver alguns ajuntaments a l’Horta Nord que feren costat al sector cultural amb seguretat, però amb molta valentia. Per posar alguns exemples, la Pobla de Farnals va dur a terme el festival d’arts escèniques ‘Art a la Mar’ i la programació cultural de la ‘Fira d’Estiu’; Godella va celebrar el ‘Sona Baixet’; Massalfassar va reformular les seues Festes Patronals; i el Puig va fomentar els espectacles amb la iniciativa ‘Cultura al Carrer’.

Continuem aprenent a conviure amb la pandèmia, però a cap representant municipal li pot ja tremolar el pols a l’hora d’oferir cultura al veïnat. Aquesta crida també s’estén a la ciutadania, perquè igual que recolzem el comerç local, hem d’afavorir la cultura de proximitat amb la demanda als ajuntaments d’esdeveniments artístics i amb l’assistència als actes programats. Si encara no ho heu fet, us assegure que gaudireu com mai.