Via ampla al trànsit de cultura

Qui no coneix la impressió del canvi a la foscor dels túnels en entrar a la ciutat amb el brunzir dels vagons? O redescobrir els paisatges de l’horta a plena llum en tornar cap a casa? Fa un any que el lleuger trontollar dels trens també s’acompanya de la lluna, ja que el servici nocturn de Metrovalencia funciona des del 14 de desembre de 2018. Així allarga la seua oferta tots els divendres, dissabtes i vespres de festius, quasi fins a les 3 de la matinada.

Via ampla al trànsit de cultura

REDACCIÓ – Eduard Ramírez
FOTOGRAFIA – Fgv

Qui no coneix la impressió del canvi a la foscor dels túnels en entrar a la ciutat amb el brunzir dels vagons? O redescobrir els paisatges de l’horta a plena llum en tornar cap a casa? Fa un any que el lleuger trontollar dels trens també s’acompanya de la lluna, ja que el servici nocturn de Metrovalencia funciona des del 14 de desembre de 2018. Així allarga la seua oferta tots els divendres, dissabtes i vespres de festius, quasi fins a les 3 de la matinada. El passat novembre, en un centenar de jornades d’ús ja ha assolit la xifra de 500.000 viatgers. I encara que reclamem una aposta més decidida de les administracions pel transport públic, amb esperança que el consorci Autoritat de Transport Metropolità cree línies de bus que vertebren la comarca d’est a oest, no hi ha dubte de l’encert de la posada en marxa de «A la Lluna de Metrovalencia». La població dels voltants demostra que l’obertura del trànsit nocturn és una millora que respon a la necessitat social de visitar la ciutat sense cotxe ni urgències.

A més, l’Horta Nord també troba en les línies 1 i 3 del Metro dos dels seus nervis principals de comunicació, potser junt amb la carretera de Barcelona, però sense embussos. Això ens ajuda a accedir a la rica oferta cultural dels pobles veïns amb un bitllet de la zona AB i el transbordament en l’estació d’Àngel Guimerà, nombroses possibilitats per a gaudir d’activitats diverses en la nostra comarca viatjant amb el «trenet». El cap de setmana del 14 i 15 de desembre, al costat de l’abaixador del Metro, Montcada ofereix una «Escape room de Nadal» en l’antiga càmera local agrària, amb passes de 30 minuts en horari de matí i de vesprada per a grups d’un màxim de 8 persones inscrites prèviament. Allí també podeu visitar l’exposició sobre el poble kurd en el centre La Cultural. Després podem anar al Mercat de venda directa de productes de l’horta de Godella, tocant a l’ermita, que el matí del dissabte 14 oferirà un taller de construcció de guitarres. I en l’antic mercat municipal de Burjassot, del 13 al 15 i del 20 al 22 de desembre, podem visitar la primera Fira de Nadal, on trobarem artesania, gastronomia, tallers infantils, regals i concerts.

Encara que reclamem milores al transport, no hi ha dubte de l’encert de ‘A la lluna de Metrovalencia’

Si seguim la línia 3, en Almàssera podrem assistir als concerts de les dues bandes locals, els dissabtes 14 i 21, de vesprada. El centre cultural Rausell de Meliana obri dissabtes entre les 18 i les 20 hores i diumenges de 12 a 14 hores, on podrem visitar exposicions d’art. Mentre a Foios podem descobrir les set bústies d’intercanvi gratuït de llibres instal·lades recentment en parcs públics, dins del programa de foment de la lectura i la participació ciutadana «Llibre vola lliure». En La Creu, el dissabte 14 podem participar en la Sant Silvestre Solidària que organitza el Club Esportiu Pobla, a canvi de la donació d’un aliment no perible. En Rafelbunyol, al costat la parada del cap de la línia del Metro, podem observar el mural de grafiti que Nena Wapa va fer en la darrera convocatòria de «Rafelbunyol Final de Trajecte» el setembre passat. I eixa mateixa vesprada en l’Auditori a les 19.30 h, assistir a l’espectacle musical «Novecento». La música impregna la vida cultural dels nostres pobles, i el cap de setmana previ al Nadal, podrem gaudir de concerts de bandes i corals, com a La Pobla de Farnals en la casa de cultura amb la Unió Musical el dissabte 21, a les 18 h, i el Cor de Nadal el 22, a les 19h. En Rocafort el dissabte 21, a les 12h, l’Agrupació Musical organitza un passacarrer de cançons de Nadal, mentre que a les 20.45 h en el Teatre Capitolio de Godella, s’oferirà un concert amb la participació de quatre corals.

Només esmentem algunes de les múltiples ofertes culturals, esportives i d’esplai, que durant estos dies trobarem en els pobles veïns, i a les quals podem arribar amb el transport públic. Els ferrocarrils de la Generalitat són nervis de ferro de l’Horta Nord, que indiquen un moviment en les estacions de Metro i tramvia de Burjassot de 2.910.637 usuaris. Alboraia amb 1.282.144, Moncada-Alfara amb 1.025.032, i Meliana que ha arribat als 481.079 usuaris, apareixen entre les deu poblacions amb major moviment de la xarxa del 2018, que tingué un increment del 5,5% respecte al 2017. Enguany, que també comptabilitzaran els moviments inclosos en el servei nocturn el creixement resulta més que probable, i ens fa memòria que amb el Metro tenim una bona oportunitat de descobrir la cultura de la resta de pobles de l’Horta Nord.