Sentir de nou la cultura ben a prop

Els dies 23, 24 i 25 de juliol el Teatre Principal de València acollirà una tornada diversa al contacte del públic amb l’expressió cultural. L’Institut Valencià de Cultura ha preparat una programació de qualitat que pretén reactivar un sector que ha patit de ple la crisi del coronavirus i el confinament de la població. La marca sona a saludar de nou al plaer del directe artístic: «Oh! La cultura».

Sentir de nou la cultura ben a prop

REDACCIÓ – Eduard Ramírez

Els dies 23, 24 i 25 de juliol el Teatre Principal de València acollirà una tornada diversa al contacte del públic amb l’expressió cultural. L’Institut Valencià de Cultura ha preparat una programació de qualitat que pretén reactivar un sector que ha patit de ple la crisi del coronavirus i el confinament de la població. La marca sona a saludar de nou al plaer del directe artístic: «Oh! La cultura». Durant eixos dies proposa actuacions musicals, de dansa, circ i cinema en les principals capitals valencianes. Concretament seran 12 actuacions en directe repartides en tres concerts de música, un espectacle de dansa, un de circ, i tres nits de cinema valencià.

El mateix director general del IVC explica que s’han tingut en consideració totes les prevencions de salut per tal de poder oferir els espectacles, així com recomana que continuem els consells de la prudència i el trellat: «però volem també que la ciutadania s’anime a retornar a viure en pell pròpia la cultura i les emocions que només es generen amb els espectacles en viu», afirma Abel Guarinos.

Aquesta programació busca donar exemple després de les prevencions que han portat a la letargia les actuacions en directe. I que a poc a poc, sovint en espais oberts, comencem a recuperar en els nostres pobles. Perquè a banda de les ajudes destinades per Conselleria al sector, cal que tornem a agafar ritme i hàbit de gaudir amb l’art en directe. Guarinos ha afegit «és per això que, tal com va anunciar fa unes setmanes el conseller Marzà, dins del pla ‘reaCtivem’, hem dissenyat una programació concreta, àmplia, diversa i enriquidora per a viure de nou les sensacions que aporta la cultura en viu amb una programació d’espectacles a Alacant, Castelló i València perquè la gent s’anime i retorne a experimentar les vivències que ens aporten la música, la dansa, el circ i la música en directe».

«Oh! La cultura», el retorn a les emocions en directe

Des de l’Horta Nord tenim a tocar les actuacions en el Teatre Principal. Totes les entrades costaran 10 euros i estan disponibles en el web de l’Institut Valencià de Cultura per a la seua adquisició. Tant l’espectacle de circ com el de dansa són produccions de l’Institut Valencià de Cultura a partir d’acords amb diferents companyies i professionals del sector.

L’espectacle de circ s’ha encomanat a l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana i és una proposta de gran format, ple de força i vitalitat per a tots els públics amb 13 artistes, música en directe, números aeris, llit elàstic, malabars i molt d’humor. Tindrà lloc el dijous 23 de juliol a les 20 hores, i el públic podrà gaudir de les emocions de l’espectacle de circ d’una manera sorprenent per la presentació i les circumstàncies d’on venim.

Al seu torn, l’espectacle de dansa implica les companyies valencianes Otra Danza, Fil d’arena, Marea Danza i Cienfuegos Danza. Presentarà el programa conjunt la ballarina Pepa Cases, i inclourà quatre peces: ‘Salt’, de Fil d’arena; ‘Relieves’, de Marea Danza; ‘Clandestino’, de la companyia Otra Danza i l’IVC; i ‘Tabula Rasa’, de Cienfuegos Danza. En paraules d’Abel Guarinos, trobarem «un cant a la vida per carregar-nos les piles gràcies a l’energia única i especial del ball i el moviment». Serà el divendres 24 de juliol, també a les 20h.

Finalment el Principal trobarem un concert específic en què Mireia Vives i Borja Penalba presentaran el seu darrer disc «Cançons de fer camí», que havia vist interrompuda la seua gira exitosa durant el confinament. Foren guardonats als Premis de la Música Carles Santos en l’edició de 2019. També hi actuarà el grup el Diluvi, que presenta el seu treball «Junteu-vos», que manté el seu folk festiu característic, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat. També foren guardonats en els Premis de la Música Carles Santos. Com a complement trobarem les col·laboracions especials de Miquel Gil i May Ibáñez de Badlands.

Com diuen els versos de Maria Mercè Marçal en la «Cançó de fer camí» que Mireia i Borja traslladen amb la seua veu i música, «farem camí sense recança (…) i els nostres ulls, estels esparsos, oblidaran tots els confins». «Serem vint, serem quaranta, la lluna per estendard», i amb eixe deler de nous aires nets i de compartir la cultura en la seua expressió més propera, en les actuacions en directe, tornem al teatre Principal del cap i casal. I a poc a poc, guanyarem els carrers i els somriures que ens provoquen les emocions viscudes.