L’horta del Carraixet es tasta i es menja

L’hivern és el moment de la carxofa, la carabassa, la bleda… Si, a més a més, en són recollides a l’horta del Carraixet de matí i, al migdia, les mans expertes de cuineres i cuiners de la zona les transformen en imaginatius plats acompanyats d’hortalisses, cereals, llegums, peixos o carns de proximitat, com serà el resultat?

L’horta del Carraixet es tasta i es menja

REDACCIÓ – Jorge Pérez
FOTOGRAFIA – Mancomunitat del Carraixet

L’hivern és el moment de la carxofa, la carabassa, la bleda… Si, a més a més, en són recollides a l’horta del Carraixet de matí i, al migdia, les mans expertes de cuineres i cuiners de la zona les transformen en imaginatius plats acompanyats d’hortalisses, cereals, llegums, peixos o carns de proximitat, com serà el resultat?

D’això tracta ‘Tastem l’Horta’, la campanya de promoció impulsada per la Mancomunitat del Carraixet amb l’objectiu de visibilitzar en el mercat turístic la gastronomia d’aquesta part de l’horta de València. La iniciativa, en aquesta primera fase, reuneix cinc restaurants representatius de la cuina de la comarca que demostren com es treballa ací un producte de proximitat de qualitat perquè siga degustat a la taula.

De moment, ‘Tastem l’Horta’ el formen els establiments Ca Pepico, en el barri de Roca-Cuíper; El Racó i La Barraca de Toni Montoliu, a Meliana; La Lluna de València, a Almàssera; i Jadelu, a Foios. “El concepte d’aquest Club de Producte és que els seus membres es convertisquen en ambaixadors de la gastronomia de l’Horta”, comenta Llorenç Rodado, president de la Mancomunitat del Carraixet.

Ressaltar la cuina valenciana elaborada amb matèria primera local és el primer pas d’aquesta mena de Club. Més endavant, la campanya se centrarà també a donar suport a la resta d’actors de la cadena de valor de l’horta valenciana, des del producte agrícola fins al comerç tradicional. “Tenim clara la importància de les empreses del territori perquè siguen beneficiaris del turisme. Actualment, el principal valor de la nostra horta és l’autenticitat del seu producte agrícola vinculat a una gastronomia de qualitat”, afegix el president.

Aquesta promoció de la gastronomia local considera les característiques de les tradicions culinàries de cada municipi del Carraixet (Alfara del Patriarca, Bonrepòs i Mirambell, Vinalesa, Foios, Albalat dels Sorells, Almàssera i Meliana), perquè es convertisquen en una destinació turística singular. En aquesta línia, els restaurants que hi participen recuperen la importància de l’alimentació saludable i el consum de producte fresc de qualitat, de temporada i de quilòmetre 0; per a, també, explicar-ne a través de la cuina com és el Carraixet, una comarca que gaudeix d’una cultura i d’una manera de ser i de viure particulars.

«El principal valor de la nostra horta és l’autenticitat del producte agrìcola vinculat a una gastronomia de qualitat»

Perquè, com diu l’eslògan del restaurant Ca Pepico que revisa i en fa seu un vers d’Estellés: “A la taula i al vi (del Carraixet, hi podríem afegir), al primer crit”.

Patrimoni mundial

El llançament de la campanya coincideix amb la inclusió de l’horta, per part de la FAO (l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, en anglés Food and Agriculture Organization), en la seua llista del patrimoni agrícola mundial per ser exemple de reg sostenible i albergar una àmplia varietat de plantes, peixos i ocells.

La FAO remarca que els agricultors utilitzen tècniques agrícoles sostenibles que preserven l’aigua i els recursos de la terra, cosa que fa que siguen sòls fèrtils dels quals poder obtindre fins a tres collites a l’any. Una altra iniciativa turística recent a la comarca, en la mateixa línia vertebradora del territori, va ser la ruta “Camins del Carraixet”, un itinerari per senders de l’horta que connecta les localitats d’Alfara del Patriarca, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa.

El recorregut permet conéixer els principals monuments, edificis històrics i elements paisatgístics de la zona. Per exemple, diversos cartells expliquen llocs d’interés com ara el barri de Mirambell, l’església del Pilar o l’Alqueria del Pi de Bonrepòs; l’església de Sant Honorat, la Fàbrica de Seda o la Real Séquia de Moncada de Vinalesa; la plaça Sant Joan de Ribera, el Molí o el convent de Sant Dídac d’Alfara; i la plaça del poble, l’Escorxador o l’ermita del Crist de Foios.