Espai social

En 1993 un grup de dones de Montcada que venia del món de la participació, com eren les AMPES i l’Escola de Persones Adultes, començarem a reunir-se recolzades des dels Serveis Socials de l’Ajuntament.

Espai social

25 anys de feminisme organitzat a Montcada

En 1993 un grup de dones de Montcada que venia del món de la participació, com eren les AMPES i l’Escola de Persones Adultes, començarem a reunir-se recolzades des dels Serveis Socials de l’Ajuntament. Després d’un procés de cohesió i de reflexió sobre les seues vides, els va sorgir la necessitat de fomentar la formació per al desenvolupament personal i col·lectiu i adquirir recursos per a millorar la seua qualitat de vida i la d’altres dones del seu entorn.

Per a portar endavant eixos objectius, es van formalitzar com a associació l’any 1995 amb el nom de ‘Col·lectiu de Dones de Montcada’, i començaren a fer els primers tallers d’autoestima. Maria Josepa Montagud, membre de l’entitat, ens conta que a través de ‘Dones Joves del País Valencià’ conegueren “una dona molt especial per a nosaltres, Neus Albertos Merí, que ens va donar la possibilitat de fer cursos i tallers amb altres dones feministes i referents” com Marcela Lagarde, Valeria Rojo, Marta Vargas, Elena Simó, Evangelina García, Amelia Valcárcel, Mabel Burin, Clara Coria o Carmen Alborch. Va ser l’inici de profundes reflexions al voltant del feminisme, el patriarcat, la violència, la sororitat i l’apoderament, conceptes hui en dia més assimilats per la societat però que en aquell final de segle XX encara eren desconeguts i infravalorats per la major part de nosaltres.

Formen també del Consell Escolar Municipal de Montcada, de la Federació d’associacions de dones per la igualtat de l’Horta Nord i del Front Abolicionista de la Prostitució del País Valencià, per a poder aconseguir l’eliminació de l’explotació sexual de dones, xiquetes i xiquets.

“El camí que hem fet al llarg d’aquestos 25 anys ha sigut molt enriquidor. De vegades no ha estat fàcil, perquè no sempre ens hem sentit recolzades i han sigut moltes les resistències a canviar dins la cultura patriarcal, però ací estem, seguim amb el nostre compromís de treballar cap als nostres objectius”, diu Maria Josepa. “Estem convençudes que podem millorar les nostres vides a nivell individual i col·lectiu i avançar cap a un món millor, més igualitari, just i lliure, on les properes generacions tinguen una convivència sense discriminacions, ni per raó de sexe ni per cap d’altra”, conclou Montagud.

Amb aquesta mateixa motivació, el Col·lectiu de Dones de Montcada celebra el seu 25 aniversari amb dues activitats programades per a aquesta tardor. La primera tindrà lloc el pròxim dia 25 d’octubre, amb la presentació de l’associació, on les dones membre contaran la seua història i les seues experiències. Posteriorment hi haurà un concert del cantautor Pau Alabajos.

La segona activitat serà el 8 de novembre, amb un acte literari sobre Carmelina Sànchez Cutillas, escriptora d’especial rellevància en el marc de les lletres valencianes contemporànies, que s’arredonirà amb el concert de Maria Fabuel.

Ambdues jornades se celebraran a partir de les 19 hores a la Cerveseria Antull de Montcada, un establiment que, des que va començar a funcionar, fa més de 15 anys, ha demostrat una gran sensibilitat i compromís amb les causes reivindicatives, culturals i socials de l’àmbit local. D’altra banda, els concerts de Pau Alabajos i Maria Fabuel estan patrocinats per Acció Cultural del País Valencià, entitat que fa més de 40 anys que es dedica a la promoció de la llengua i la cultura i que ara, amb la crisi originada arran la pandèmia mundial, està realitzant diferents campanyes amb l’objectiu de dinamitzar la cultura.