Mosaics de Música al Palauet de Nolla

Els mosaics són un tot, una unitat, un sentit construït amb xicotetes parts de diferents colors agrupades. Els de Nolla són un excel·lent exemple d’aquesta tècnica i el Palauet, ubicat a l’horta de Meliana, una mostra de les seues possibilitats.

Mosaics de Música al Palauet de Nolla

REDACCIÓ – Manuel Regidor
FOTOGRAFIA – IMC de Meliana

Els mosaics són un tot, una unitat, un sentit construït amb xicotetes parts de diferents colors agrupades. Els de Nolla són un excel•lent exemple d’aquesta tècnica i el Palauet, ubicat a l’horta de Meliana, una mostra de les seues possibilitats. Aquest espai va esdevindre una mena de ‘showroom’ de l’època quan a finals del segle XIX la ceràmica de Nolla, fabricada a la factoria situada just al costat, decorava les residències de les famílies més adinerades i importants edificis públics. Amadeu de Savoia, Alfons XII o la família Romanov varen visitar aquesta alqueria recoberta per nombrosos mosaics per a comprovar què es podia aconseguir amb aquest material, que es pot trobar, entre molts altres llocs, al Teatre Principal de València o a la Casa Batlló de Barcelona. Per aquests motius, la rehabilitació del Palauet de Nolla ha significat recuperar una part de la memòria de Meliana.

Des de les institucions del municipi ho tenien clar: un lloc amb un valor artístic tan elevat com aquest calia omplir-lo de cultura. El 12 de setembre va començar ‘Mosaics de Música’, un cicle de concerts programats per l’Institut Municipal de Cultura de Meliana. Fins al 4 d’octubre, el pati del Palauet va acollir una sèrie d’actuacions musicals d’estils molt diversos. Pau Viguer Trio va obrir l’agenda amb el seu jazz i l’endemà va ser el torn d’una proposta clàssica amb el concert d’arpa, violí i soprano ‘De soprano y arpa’.

El 26 de setembre va ser el torn de l’electrònica amb “Gone But Not Forgotten”, un projecte del músic Edu Comelles qui, juntament amb Rafa Ramos, ha explorat les capacitats acústiques i sonores de la ceràmica. El pop va arribar el dia 27 de la mà d’Annie B Sweet. El 3 d’octubre va actuar ‘Quartet Téano’, format per flauta travessera, violí, viola i violoncel i, finalment, la programació es va tancar el 4 d’octubre amb el cantautor Andreu Valor. Així, l’eclecticisme dels estils es combina com peces de mosaic per a conformar un cicle únic i amb entitat pròpia.

Visites al Palauet

Al mes de juliol, després de les obres de reforçament de l’estructura del Palauet i de la restauració de mosaics, pintures i altres elements decoratius, l’edifici es va obrir a les visites. Aquestes es realitzen els divendres, dissabtes i diumenges en grups reduïts i cal reservar plaça des de la secció de Meliana de l’aplicació mòbil de la Diputació de València. Actualment es pot accedir a la planta baixa de la infraestructura on, a més de contemplar les obres de mosaic, hi ha disponibles fotografies, textos explicatius i vídeos sobre la història de l’espai i del procés de recuperació, que ha aconseguit reviscolar un edifici d’alt valor artístic que durant molts anys presentava un aspecte ruïnós i l’estructura del qual estava amenaçada pel pas del temps. Ara, les obres continuaran a la part superior.

Amb la seua apertura i el seu ús com a nou centre cultural, el Palauet de Nolla s’ha convertit en una de les peces clau del projecte “Turisme Carraixet”, l’objectiu del qual és donar a conéixer el valor patrimonial, mediambiental i gastronòmic de part dels municipis de la comarca per tal d’impulsar la regió com a destinació turística. Conscients de la importància d’una indústria com la de Nolla, reivindicar el seu valor és una qüestió de justícia històrica i artística. Omplir-la de cultura, una necessitat.

La Ruta Nolla de Meliana

L’Ajuntament de Meliana ha obtingut una subvenció de Turisme de la Comunitat Valenciana per a senyalitzar la Ruta Nolla de Meliana. El projecte consisteix a fotografiar els mosaics que decoren l’interior de les cases i edificis del poble amb la finalitat que, d’una manera senzilla, des de l’exterior, aquelles persones que visiten la localitat puguen accedir des dels seus mòbils, per mitjà d’un codi, a les fotografies i puguen admirar els preciosos mosaics de Meliana sense haver d’accedir a l’interior de les cases.