L’escena s’eixampla a Sagunt

«Sagunt a escena» és una fita especial de cada estiu. Enguany del 4 d’agost al 5 de setembre torna a oferir-nos una programació molt especial, amb l’afegit de les ganes acumulades de compartir la cultura a l’aire lliure. De fet, el lema «Recuperem l’escena» pren un sentit especial en esta ocasió, ja que serà la 37ena edició del festival porta una programació més àmplia i diversa que aplegarà 39 espectacles al llarg del mes.

L’escena s’eixampla a Sagunt

REDACCIÓ – Eduard Ramírez

«Sagunt a escena» és una fita especial de cada estiu. Enguany del 4 d’agost al 5 de setembre torna a oferir-nos una programació molt especial, amb l’afegit de les ganes acumulades de compartir la cultura a l’aire lliure. De fet, el lema «Recuperem l’escena» pren un sentit especial en esta ocasió, ja que serà la 37ena edició del festival porta una programació més àmplia i diversa que aplegarà 39 espectacles al llarg del mes. «Volem incitar a gaudir de la cultura en viu, arribem a un estiu en què es pot programar seguint totes les mesures de seguretat establertes», ha explicat el director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos. També ha afegit: «Hem plantejat una programació condensada en un mes, però ampliada quant a propostes, 7 més que en l’edició passada. Gràcies al pla ‘reaCtivem’ hem augmentat el pressupost del festival en 100.000 euros, que han permés programar més activitats però, sobretot, comptar amb 11 estrenes absolutes, que fan encara més atractiva la proposta».

Aquesta programació busca donar exemple després de les prevencions que han portat a la letargia les actuacions en directe. I que a poc a poc, sovint en espais oberts, comencem a recuperar en els nostres pobles. Perquè a banda de les ajudes destinades per Conselleria al sector, cal que tornem a agafar ritme i hàbit de gaudir amb l’art en directe. Guarinos ha afegit «és per això que, tal com va anunciar fa unes setmanes el conseller Marzà, dins del pla ‘reaCtivem’, hem dissenyat una programació concreta, àmplia, diversa i enriquidora per a viure de nou les sensacions que aporta la cultura en viu amb una programació d’espectacles a Alacant, Castelló i València perquè la gent s’anime i retorne a experimentar les vivències que ens aporten la música, la dansa, el circ i la música en directe».

Les tragèdies gregues usen els mites per a enfrontar-nos al destí i arrossegar-nos cap a l’empatia amb cada persona que ha de lluitar contra les turbulències de la vida.

Les tragèdies gregues usen els mites per a enfrontar-nos al destí i arrossegar-nos cap a l’empatia amb cada persona que ha de lluitar contra les turbulències de la vida. Ens mostren individus que reben els estralls del món, i malgrat trontollar, assagen respostes de vida per tal de redibuixar el seu destí. Per això justament passen els segles i continuen emocionant-nos pregonament. Bé és cert que el teatre de Sagunt és romà, i que el festival no va de tragèdies gregues, o no només, però conforme va el 2020 la referència era una temptació enorme… Els continguts de «Sagunt a escena» incorporen teatre clàssic i altres propostes de llenguatge més actual, dansa, música, circ i espectacles de carrer. La present edició del festival organitzat per l’IVC compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Ajuntament de Sagunt, i de diversos patrocinadors privats, i trobarem les representacions per 8 espais del poble: l’Auditori Joaquín Rodrigo, el Centre Cultural Mario Monreal, la Glorieta, la Casa dels Berenguers, la Pujada al Castell, la Casa de Cultura i el Centre Cívic al Port, i per descomptat també en el mateix Teatre Romà.

Aquest serà l’escenari principal on podrem gaudir el 5 d’agost de l’espectacle de música i dansa «Incovidsació en do major», sota la direcció musical de «Chapi», artista de Rafelbunyol instal·lat a Vinalesa, la coreografia i la direcció de Sol Picó i la col·laboració de Carles Dénia. Serà una de les quatre estrenes absolutes que enguany presenta «Sagunt a escena», com també l’obra, com també «Elektra 25», d’Atalaya i dirigida per Ricardo Iniesta, nominat als Premis Max, que es representarà el 8 d’agost. El dia 29 arriba l’estrena d’‘Eduardo II, Ojos de Niebla’, de La nariz de Cyrano, i el 4 de setembre, amb motiu del 25 aniversari de la companyia valenciana Hongaresa Teatre, s’estrenarà la tragicomèdia ‘Saguntilíada’. Una altra convocatòria serà els dies 22 i 23 d’agost, amb la producció del Festival de Teatro Clásico de Mérida, que enguany serà «Anfitrión» de Molière a càrrec de Petación Espectáculos i Mixtolobo, que compta amb actors com Manuel Galiana, Pepón Nieto, Fele Martínez i Paco Tous.

Entre la resta d’espectacles i com a mostra de la diversitat de l’oferta del festival, destaquem dos concerts de música d’estil diferent, també en el Teatre Romà. El 18 d’agost el grup Manel presenta el seu últim treball, «Per la bona gent», i el 5 de setembre tancarà el festival l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. El director del festival, Juan Vicente M. Luciano, ha posat èmfasi en l’atenció a les produccions valencianes en un temps de greus incerteses per al sector. «Comptem amb una presència important de companyies valencianes i activitats amb segell valencià, 24 de les propostes ho són, 4 de les quals al Teatre Romà. Ho hem fet molt conscientment perquè és moment d’estar al costat de les nostres companyies i equips artístics, que han passat per una gran foscor durant uns mesos i volem que brillen i mostren els seus treballs als espectadors i espectadores», ha detallat Luciano.

L’estiu ens ofereix trobar-nos en l’espai imponent de la ciutat de Sagunt per tal de, com també pretenien les tragèdies amb els seus espectadors, purificar-nos a través de les emocions, accedir a la catarsi que ens provoca l’art, i així aprendre a viure millor entre les incerteses del món.