La cavalcada més antiga de la comarca

Dubtar de la màgia dels Reis d’Orient, més enllà de la tradició cristiana que origina la seua arribada cada 6 de gener, és deixar de creure en la capacitat humana de regalar-nos als demés, de crear i compartir amor, de sentir i fer sentir il·lusió i bondat als qui ens envolten. La realitat és que Melcior, Gaspar i Baltasar visiten tots i cadascun dels pobles de la comarca des de temps immemorials per a deixar regals als nostres fills i filles.

La cavalcada més antiga de la comarca

REDACCIÓ – Núria Garcia
FOTOGRAFIA – Miquel Navarro / Amics dels Reis d’Alfara
Els Reis d’Orient desfilen pels carrers d’Alfara i entreguen regals als menuts en mà i casa per casa des de 1959

Dubtar de la màgia dels Reis d’Orient, més enllà de la tradició cristiana que origina la seua arribada cada 6 de gener, és deixar de creure en la capacitat humana de regalar-nos als demés, de crear i compartir amor, de sentir i fer sentir il·lusió i bondat als qui ens envolten. La realitat és que Melcior, Gaspar i Baltasar visiten tots i cadascun dels pobles de la comarca des de temps immemorials per a deixar regals als nostres fills i filles. Diu el costum que cal deixar les sabates en els balcons o les terrasses per fer-los saber que hi viuen menuts, així com un poal amb aigua per als cavalls i algun pastisset de moniato per si els patges tenen fam. També es comenta que Ses Majestats tenen una clau màgica que obri totes les portes per a accedir als indrets més remots, i porten els paquets de nit, mentre el poble descansa.

Des de fa un grapat d’anys, però, els Reis d’Orient es deixen veure la vespra pels carrers de les nostres localitats. A Rafelbunyol arriben en metro, a la Pobla de Farnals en vaixell i a Alfara del Patriarca són traslladats en cotxe fins al Calvari, on saluden les autoritats i pugen als cavalls per començar la cavalcada fins a l’església i la plaça de l’Ajuntament.

Aquest xicotet poble de l’Horta Nord tingué l’honor de ser el primer de tota la comarca on els Reis d’Orient aparegueren públicament. Va ser el 5 de gener de 1959, només es va pondre el sol, quan els monarques passejaren pels carrers entre les aclamacions i aplaudiments del veïnat. Aquell primer any llançaren caramels des del local de la CENS (la Central d’Empresaris Nacional Sindicalista, l’únic sindicat legal a Espanya durant el franquisme). Adrián Carsí, que hi va estar present quan encara era un adolescent, recorda que Melcior “va dirigir unes paraules al públic, encara que quasi ningú va entendre el que deia” perquè ho va fer en anglés ­—no sabia parlar castellà, menys encara valencià en aquella època dictatorial.

«És una gran responsabilitat fer arribar els regals a tot el veïnat, no només als menuts, també als pares, mares, ties i iaios»

Tot seguit els Reis pujaren novament damunt les haques i visitaren una per una totes les cases del poble amb xiquets per entregar-los en mà el seu regal, una acció que fins aquell moment només s’havia escoltat que es realitzava en la llunyana ciutat d’Alcoi.

Fa quasi 61 anys d’això i la màgia de Ses Majestats continua arribant a cada racó d’Alfara amb les mateixes condicions, gràcies a l’ajuda inestimable d’un gran nombre de persones que s’encarreguen que tot estiga a punt per a l’arribada del seguici reial.

Amb la transició democràtica, però, la festa més participativa d’Alfara corria perill, donat que la Nit de Reis havia estat organitzada durant aquells vint anys pel Frente de Juventudes, en primer terme, i per la OJE (Organización Juvenil Española) més darrerament. Davant la convocatòria de les primeres eleccions municipals de la democràcia, l’encara alcalde del règim Lluís Granell va demanar als responsables de les diferents associacions del poble (com ara al Grup Parroquial, a la Coral i a la Junta del Parc que regulava l’ús de la zona verda del Calvari) la seua col·laboració perquè Melcior, Gaspar i Baltasar pogueren ser rebuts a Alfara del Patriarca tal com era tradició des de feia 20 anys.

Hi varen ser moltes les persones del poble que treballaren de valent i a contrarellotge per a l’organització de la cavalcada i el repartiment de regals de 1979, entre les quals destacaren Antonio Espolio i José Ramón Molins per la seua capacitat organitzativa. En poc de temps fundaren l’associació Amics dels Reis d’Alfara, amb la qual també s’hi va involucrar Antonio Valverde, que ha continuat al capdavant de l’entitat fins fa pocs anys, quan va fer una passa enrere per motius de salut. “La participació del poble en esta festa sempre ha estat envejable. Tot el món s’ha prestat sempre a col·laborar, des de les dones que cosien els vestits, les persones que deixen els seus vehicles per a traslladar els reis i els joguets, els veïns que sempre compren loteria”, explica Valverde.

José Pedro Albert i Vicent Palau Mota, altres dos històrics de l’associació, coincidixen a dir que amb els diners que es gasten en altres pobles només en una carrossa “nosaltres organitzem la cavalcada, el repartiment per les cases, la recollida de cartes i el concurs de cartells anunciadors, i això és gràcies a la gran col·laboració de tota la gent que es bolca amb nosaltres”. Eren quasi uns xiquets quan col·laboraren l’any de la transició i ara per ara són els qui més experiència tenen com Amics dels Reis, associació a la qual pertanyen prop de 100 persones.

L’evolució de la festa al llarg de 60 anys és palesa, no només pel que fa a la modernització del vestuari i de l’esbart de la cavalcada, sinó pel fet que dels 80 regals que es repartien al llarg i ample de la població s’ha passat a entregar prop de 2500 paquets en més de 300 cases. “És una responsabilitat tremenda fer arribar els regals a tot el veïnat, no només xiquets i xiquetes, sinó també pares, mares, ties i iaios als quals els brillen els ulls com si foren menuts quan pugen al carruatge a pel seu paquet”, exposen els organitzadors.
Val a dir que la modernització també ha arribat a l’ús de la nostra llengua. Els Reis d’Orient i els seus patges han aprés a parlar en valencià.