Un quart de segle d’activitat, de vida al carrer, trobades, reivindicació i conscienciació per millorar el poble. L’Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell és un exemple que a l’Horta Nord existeix un important grup de col·lectius treballant per la igualtat, la justícia social i el feminisme.

25 anys de lluita

Aniversari de l’Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell

REDACCIÓ – Jorge Pérez
FOTOGRAFIA – Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell
Un quart de segle d’activitat, de vida al carrer, trobades, reivindicació i conscienciació per millorar el poble. L’Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell és un exemple que a l’Horta Nord existeix un important grup de col·lectius treballant per la igualtat, la justícia social i el feminisme.

“Fa anys era un trauma fer un comunicat feminista, pintar un mural o portar una pancarta amb un missatge per la igualtat, eren coses impensables. He sigut testimoni d’un canvi de mentalitat, perquè les dones hem fet un pas endavant. Encara que hem de fer molt de camí per arribar a la igualtat a tots els nivells, les dones ens hem mogut i ara, entre moltes altres coses, eixim al carrer per reivindicar allò que considerem just”, explica Concha Alcover, presidenta de l’Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell.

L’associació fa enguany 25 anys d’activitat al poble. Un quart de segle de vida al carrer, de trobades, activitats i conscienciació; de crear una xarxa de dones i un teixit associatiu de gent interessada per millorar el seu entorn, per fer un poble més ric i divers. “Estem en tot allò a què arribem”, diu Alcover, qui també presideix la Federació de dones i col·lectius per la igualtat de l’Horta Nord, format per una vintena d’associacions i grups de tota la comarca. Aquesta Federació suposa una prova que a l’Horta Nord existeix un important grup de persones preocupades per treballar cada dia per la igual-tat, la justícia social i el feminisme.

Ara mateix, per exemple, el grup de dones de Bonrepòs prepara la seua participació en la trobada de Dones de l’Horta Nord del 9 de novembre i les diferents accions per commemorar el Dia Internacional contra la violència masclista del proper 25 de novembre. Així mateix, en aquest sentit, col·laboren en l’organització d’un premi de relats a l’escola del poble on les xiquetes i els xiquets escriuen les seues històries al voltant de la violència de gènere.

Mentrestant, continuen amb la seua activitat habitual de tallers de manualitats, xarrades, actes culturals o trobades d’apoderament, entre altres iniciatives. “Les dones que formen l’associació són persones molt diverses i molt actives, sempre interessades a col·laborar en tot moment per millorar el poble. Trobem temps d’on podem, perquè moltes de nosal-tres treballem i tenim família. És de veres que suposa un esforç important organitzar i participar en tot el que fem, però és una faena amb gust perquè pensem que és una cosa bona per a Bonrepòs i Mirambell i ens sentim molt satisfetes. El sacrifici també recompensa perquè aprenem molt de les dones i dels homes que hi participen”, explica Alcover.

Un dels plans futurs del grup és ajudar a resoldre les situacions de gent major que viu en soledat. Trobar la manera de col·laborar i acompanyar-les i millorar la seua situació.

Raquel Ramiro, regidora d’Igualtat de Bonrepòs i Mirambell, reconeix que és un grup de gent “molt treballadora. Estan en tots els llocs, col·laboren en moltes activitats del poble i en els diferents Consells Municipals. Fan una tasca molt necessària i important per al nostre poble i mereixen tot el reconeixement”.

Federació de Dones Comarcal

Recentment, el Consorci per a la Creació d’Ocupació Pactem Nord va lliurar els seus Distintius, una mena de premis que cada dos anys reconeixen la labor de responsabilitat social a la comarca per part de diferents organitzacions i empreses. Enguany, la Federació de dones i col·lectius per la igualtat de l’Horta Nord va rebre una menció especial pel seu treball per millorar i conscienciar sobre igualtat.

Dins dels objectius de la Federació està consolidar una xarxa cada vegada més gran d’associacions de dones i de col·lectius que treballen per la igualtat entre dones i homes, que afavorisca l’intercanvi de bones pràctiques i els projectes compartits. Les accions d’aquests grups volen combatre les diferències de gènere, promoure la integració de les dones de la comarca, afavorir la seua formació i la seua capacitació, a més de millorar les condicions de vida de les dones de l’Horta Nord.